allergie voor benzocaine
1

Wat is b
enzoca´ne?
Benzoca´ne is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor verdoving van de huid en slijmvliezen. De lokale verdoving zoals die door (tand)artsen ingespoten worden behoren tot een andere groep, deze zullen naar verwachting geen problemen geven, ook niet wanneer u allergisch bent voor benzoca´ne.

In welke producten komt benzoca´ne voor?
Benzoca´ne wordt in geneeskundige en diergeneeskundige preparaten gebruikt voor oppervlakkige, lichte verdoving van de huid of slijmvliezen.

Het aantal preparaten waar benzoca´ne of daaraan verwante stoffen in gebruikt worden is de laatste jaren in Nederland sterk afgenomen. Zo komen ze hier niet meer voor in neus- en oordruppels, mondspoelsels, keeltabletten en hoestsiroop.  Wel nog in sommige druppels die de oogarts gebruikt, producten tegen aambeien en jeuk en een enkele keer als toevoeging aan injecteerbare geneesmiddelen (vitamine B complex). In andere Europese landen zijn nog veel preparaten verkrijgbaar die benzoca´ne bevatten. Het is te vinden in producten die zowel met als zonder doktersrecept afgeleverd worden en dus ook buiten de apotheek om verkrijgbaar zijn. Het gebruik in cosmetica en toiletartikelen is niet toegestaan.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door benzoca´ne er uit?
Allergisch contacteczeem veroorzaakt door benzoca´ne ziet er uit als jeukende, rode uitslag met zwelling en blaasjes; soms wordt het eczeem nattend.
Een allergische reactie op benzoca´nepreparaten die via de mond ingenomen worden kan zich uiten als uitslag aan de lippen en mondhoeken, afwijkingen en branden van tong en mond, eczeem aan de handen (meestal met blaasjes) en/of uitgebreid eczeem elders op het lichaam.

Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?
Het is belangrijk dat benzoca´ne-bevattende preparaten door u vermeden worden om te voorkomen dat bestaande afwijkingen verergeren of nieuwe plekken met eczeem ontstaan. Het melden van deze allergie bij uw apotheek en behandelend arts is belangrijk omdat zij er dan op toe kunnen zien dat deze preparaten niet meer aan u voorgeschreven worden. Daarnaast moet u zelf goed oppassen met medicinale producten die u zonder recept koopt, bijvoorbeeld bij de drogist. Vraag uw dierenarts indien deze u medicijnen geeft die u zelf moet toedienen aan uw huisdieren of deze benzoca´ne of daaraan verwante anesthetica van het ôester"-type bevatten. Indien dit zo is, is het verstandig het contact met deze middelen zorgvuldig te mijden.

Zijn er andere stoffen die u moet mijden?
Als u allergisch bent voor benzoca´ne, bent u meestal ook allergisch voor de andere lokale anesthetica die behoren tot het ôester"-type, zoals butylaminobenzoaat, proca´ne, tetraca´ne en het verwante cinchoca´ne. De lokale anesthetica zoals de tandarts die gebruikt (artica´ne, priloca´ne) geven hoogst zelden eczeemklachten of andere allergische verschijnselen. Er zijn nog talrijke stoffen die in chemisch opzicht enigszins lijken op benzoca´ne. Zo komt het een enkele keer voor dat iemand die allergisch is voor benzoca´ne ook reageert op bijvoorbeeld haar- en kledingverfstoffen
.

Aan allergie voor
benzoca´ne gerelateerde onderwerpen:
contact allergisch eczeem
allergie algemeenAndere aan allergie voor
benzoca´ne gerelateerde onderwerpen

De informatietekst is een bewerking van de folder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie


     door Redactie Huidinfo     
copyright
disclaimer