huidinfo
ontstoken bartholin cyste


Wat is een ontstoken klier van Bartholin?

Een ontstoken cyste van Bartholin (bartholinitis) is een veel voorkomende ontsteking in het vulvagebied. Geschat wordt dat ongeveer 2% van alle vrouwen ooit een bartholinitis meemaakt.

Waar zit de klier van Bartholin?
De twee kliertjes van Bartholin (glandulae Bartholini) bevinden zich in de buitenste schaamlip. Zij liggen in de onderste helft van de buitenste schaamlip en zijn normaal ca. 5 mm groot en zijn dan vanaf de buitenkant niet te voelen. De uitgang van de kliertjes bevindt zich in de groeve tussen de kleine schaamlip en de vaginaopening.
Door een beschadiging of ontsteking kunnen de klieropeningen afgesloten raken waardoor de kliertjes hun geproduceerde vocht niet kunnen afvoeren en er een zwelling optreedt.


Wat zijn de verschijnselen?
Er onstaat in vrij korte tijd een forse zwelling van de buitenste schaamlip. De cyste zorgt voor pijn en ongemak. Vooral als de cyste wordt gecompliceerd door een bacteriŽle infectie is er vaak veel pijn en ontstekingsreactie aanwezig.

Hoe wordt het behandeld?
Onder lokale verdoving wordt de cyste nabij de opening van de afvoergang opengesneden en kan de inhoud van de cyste weglopen. Dit geeft een directe verlichting van de klachten. Soms wordt een speciale katheter geplaatst en wordt geadviseerd het gebied steeds goed schoon te spoelen. De katheter kan meestal na enkele weken worden verwijderd.
De behandeling wordt meestal uitgevoerd door de gynaecoloog.


Aan ontstoken bartholin cyste gerelateerde onderwerpen:
vulvaklachten (overzicht) vulva anatomie


Andere aan bartholinitis
gerelateerde onderwerpen

       door Redactie Huidinfo                                
copyright
disclaimer