huidinfo
beesten en de huid
1

Welke soorten beestjes geven in Nederland de meeste huidproblemen?

Vele dieren kunnen huidproblemen veroorzaken. De beestjes kunnen microscopisch klein zijn of makkelijk met het blote oog zichtbaar zijn. Sommige vallen ons lastig omdat zij bloed zuigen, anderen leven weer van huidcellen. Sommige dieren, zoals de wesp kunnen steken uit zelfverdediging. Hieronder een selectie van 'beestjes' die huidklachten kunnen veroorzaken...

bedwants

Bedwants

Bedwantsen zijn bloedzuigende parasieten van 5 tot 6 mm groot. De laatste 10 jaar is de bedwants echter bezig met een schijnbaar onstuitbare opmars.
Zij zijn vooral te vinden in slaapkamers...
Lees meer...

daas (steekvlieg)

Daas (steekvlieg)

In Nederland komen verschillende soorten steekvliegen (of dazen) voor. Ongeveer 10 verschillende soorten zijn berucht om hun agressieve bijtgedrag. Veel wandelingen in bos en veld worden in de zomer ernstig verstoord door aanvallende dazen.
Lees meer...


hoofdluis
Hoofdluis

Hoofdluizen zijn krab-achtige parasieten die op de hoofdhuid kunnen voorkomen. Hoofdluizen komen vrij algemeen op scholen voor, zijn erg besmettelijk en kunnen soms zorgen voor echte epidemieŽn...
Lees meer...

hooimijt
Hooimijt

De hooimijt (Pyemotes tritici) is een mijt die voorkomt in hooi, stro, riet en ander gedroogd plantaardig materiaal waar hij leeft op insecten die hierin voorkomen. Bij gebrek aan geschikte prooidieren kunnen de (extreem kleine) mijten ook mensen bijten.
Lees meer...

creeping eruption
Kruipworm

De soort die de meeste infecties veroorzaakt is Ancylostoma braziliensis die normaal gesproken als parasiet leeft in de darmen van de hond. De larven kunnen de huid van de mens binnendringen en gangetjes graven. Deze parasiet wordt vrij vaak meegenomen van tropische vakanties
Lees meer...

kwal
Kwal

Veel kwallensoorten zijn in staat om pijnlijke steken uit te delen wanneer zij in contact komen met mensen. Meestal veroorzaken deze pijnlijke of jeukende rode plekken ter plekke van het contact met de kwal.
Lees meer...

mug

Mug

De mug zorgt voor veel overlast in de zomer en vroege herfst. Overigens is het merendeel van de ruim 20 soorten muggen niet stekend. Van de steekmuggen is het alleen het vrouwtje dat bloed zuigt en zodoende overlast veroorzaakt.
Lees meer...
schurft

Schurft

Schurft is een sterk jeukende huidafwijking die wordt veroorzaakt door een kleine mijt, Sarcoptes scabiei. Deze mijt leeft in het oppervlakkige deel van de huid en graaft daar kleine gangetjes. De jeuk wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam tegen de mijt en haar eieren.
Lees meer...

schaamluis

Schaamluis

Een schaamluis is een kleine krabachtige parasiet die leeft tussen de haren in de schaamsstreek. Zij worden overgebracht door nauw lichaamscontact, vandaar dat schaamluis wordt beschouwd als een sexueel overdraagbare aandoening (SOA).
Lees meer...
teek

Teek

Een teek is een geleedpotige parasiet die de mens (en dier) bijt om zich vol te zuigen met bloed. Tijdens dit proces kan, wanneer de teek daarmee geÔnfecteerd is, de bacterie Borrelia burgdorferi worden overgebracht naar de mens. Borrelia burgdorferi is de verwekker van de ziekte van Lyme en de ziekte van Buchwald.
Lees meer...

vlo

Vlo

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die leven op het bloed van hun gastheer. Er zijn duizenden soorten vlooien waarvan voor de mens een drie-tal van belang is. De vlo die in Nederland de meeste overlast bij mensen veroorzaakt in de kattenvlo.
Lees meer...
wesp

Wesp

In Nederland komen verschillende soorten wespen voor. De belangrijkste stekende soort is de overbekende gewone wesp die in de zomermaanden op zoetigheid afkomt.
Lees meer...
aarsmade
Wormpjes

Wormpjes (Enterobius vermicularis) kunnen leven in het menselijk darmkanaal. Ze zijn wit en bijna 1 cm lang. Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor het oplopen van een besmetting met wormpjes
Lees meer...
  huid


Aan beestjes gerelateerde onderwerpen


    door Redactie Huidinfo                  
copyright
disclaimer