Bloemkooloor

           
index

een informatiefolder van de dermatoloog
Synoniem: boksersoor

huidziekten A-Z
therapie A-Z

Wat is het?

Een bloemkooloor is een oorschelp die ernstig misvormd is als gevolg van beschadiging van het kraakbeen en het perichondrium van het oor. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een flink trauma. Vooral beoefenaars van vechtsporten en rugby hebben een verhoogd risico op het oplopen van een bloemkooloor.


bloemkooloor
                  (boksersoor)

 

Hoe ontstaat het?

Door een flinke klap kan een bloeding ontstaan tussen het kraakbeen en het perichondrium. Het perichondrium is de laag die over het kraakbeen heen ligt en het kraakbeen van zuurstof en voeding voorziet. Door de bloedprop kan de toevoer van voeding naar het kraakbeen onderbroken worden waardoor uiteindelijk een vervorming van het kraakbeen (en dus ook de oorschelp) ontstaat. Omdat het verschrompelde oor soms iets weg heeft van een bloemkoolroosje is de aandoening vernoemd naar deze groente.

 

Hoe wordt het behandeld?

Bij een bloeding onder het perichondrium (maar ook tussen het perichondrium en de huid) dient de arts zo snel mogelijk het bloedstolsel te verwijderen door een incisie in het oor te maken. Het bloedstolsel kan dan worden uitgedrukt. Er dient daarna druk te worden uitgeoefend op de huid om te voorkomen dat er opnieuw bloed onder het perichondrium loopt, maar deze druk mag ook weer niet zo hoog zijn dat hierdoor de bloedvoorziening weer in het gedrang komt. Het is belangrijk dat deze behandeling steriel wordt uitgevoerd omdat een bacteriŽle infectie van het perichondrium (een perichondritis) het probleem verergert!

Wanneer het bloemkooloor al echt tot ontwikkeling is gekomen kan soms een behandeling door de plastisch chirurg enige uitkomst bieden. Volledig herstel is echter niet mogelijk.

 

Voorkůmen van een bloemkooloor

Beoefenaars van vechtsporten en andere contactsporten kunnen speciale oorbeschermers dragen om beschadiging en bloeduitstortingen te voorkomen.

 


  


 
Gerelateerde onderwerpen
Colofon

Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer