huidinfo
bruin zonder zon,
         zelfbruiner
1

Wat is bruin-zonder-zon?

Ook zonder blootstelling aan de zon is het mogelijk een 'gebronsde' huid te krijgen. In de loop der jaren zijn meerdere sprays en lotions ontwikkeld die de huid tijdelijk een gebruind uiterlijk kunnen geven. Andere namen voor deze producten zijn zelfbruiner, selftanner, en sunless tanning. Er zijn in principe twee soorten:

    * producten gebaseerd op dihydroxyaceton (DHA): 'bruin-voor-één-week'
    * 'verf'producten: 'bruin-voor-één-dag'

Bruin-voor-één-week (dihydroxyaceton -DHA)
De meest effectieve lotions zijn degene die het koolhydraat dihydroxyaceton bevatten. DHA verkleurt de hoornlaag van de huid door een chemische reactie aan te gaan met de eiwitten van de (dode) hoorncellen. Door deze chemische reactie ontstaat de bruine verkleuring die geleidelijk weer vervaagt en gemiddeld een week zichtbaar blijft.
DHA is door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) goedgekeurd voor cosmetisch gebruik op de huid.

De gebruiker dient er rekening mee houden dat de pigmentatie door DHA geen bescherming tegen ultraviolet licht geeft zoals natuurlijk pigment dat doet. Er zijn onderzoeken die er op wijzen dat de huid na behandeling met DHA zelfs extra gevoelig zou kunnen zijn voor schade door zonlicht. Wanneer na kleuring van de huid met een DHA bevattend product toch de zon wordt opgezocht is het dus van groot belang dat de goede beschermende maatregelen tegen overmatige zonblootstelling worden genomen!
Een ander, meer triviaal maar toch lastig, mogelijk probleem is dat de huid niet mooi egaal bruin kleurt maar met vlekken of strepen. De oorzaak is dan meestal gelegen in het niet regelmatig opbrengen van het zelfbruinings-product. Gelukkig is de verkleuring na een aantal dagen weer verdwenen...

Crèmes, sprays en lotions met DHA zijn te koop bij de drogist en via internet. Ook zijn er professionele salons waar zelfbruiner wordt aangebracht met de airbrush of in speciale 'douchecabines'.

Bruin-voor-één-dag
Deze producten leggen een kleurlaag óp de huid en zijn daarmee dus vooral te vergelijken met klassieke cosmetica en make-up. Op het eind van de dag is de bruine kleur gewoon af te wassen met water en zeep. Ook deze zeer tijdelijke zelfbruiners zijn in verschillende variaties verkrijgbaar. Zo zijn er producten ontwikkeld die relatief goed bestand zijn tegen water en zweet
.
huid

 Aan zelfbruiner gerelateerde onderwerpen:
zon en
                 de huid
zonnebrandcremeAndere aan
bruin-zonder-zon gerelateerde onderwerpen

Literatuur
Lloyd RV, Fong AJ, Sayre RM: In vivo formation of Maillard reaction free radicals in mouse skin. JID 2001, 740-742.
Jung K, Seifert M, Herrling T, Fuchs J: UV-generated free radicals (FR) in the skin: their prevention by
sunscreens and their induction by self-tanning agents. Spectrochim Acta A Mol Biomol Spectrosc 2008; 69:1423-8.


                                       
copyright
disclaimer