Buikwandcorrectie (buikwandplastiek)

                          
            index


een informatiefolder van de dermatoloog




Wat is het? buikwandcorrectie of
                   buikwandplastiek
Een buikwandcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij de verslapte huid van de buik weer strakker getrokken wordt. Verslapping van de buikhuid kan onder meer ontstaan door extreme vermagering, zwangerschappen en veroudering van de huid. De medische term voor een buikwandcorrectie is abdominoplastiek of buikwandplastiek.

Deze folder schetst in grote lijnen de procedure rondom de buikwandcorrectie. Elke kliniek heeft zijn eigen protocollen en werkwijze. Houdt U in alle gevallen aan de richtlijnen en adviezen zoals die door Uw behandelend arts zijn verstrekt!
Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt daarom meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar.
 
Wat is het resultaat van een buikwandcorrectie?
Door de ingreep wordt de buik platter. Het is echter niet realistisch te denken dat door de ingreep de buik weer vergelijkbaar wordt met die zoals toen U twintig was. De huid zal nog steeds minder elastisch zijn en ook zullen in meer of mindere mate littekens zichtbaar blijven. Toch zijn de meeste mensen tevreden met het resultaat omdat de buik veel platter zal zijn dan vr de operatie.
 
Vr de behandeling
Het is belangrijk om in de periode vr de buikwandcorrectie wordt uitgevoerd eventueel overgewicht wordt aangepakt. Ook is het belangrijk dat U ruim voor de ingreep gestopt bent met roken. Deze maatregelen verlagen de kans op complicaties na de ingreep aanzienlijk. Voorafgaande aan de behandeling zal ook een algemeen gezondheidsonderzoek worden uitgevoerd.
 
Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?
Een buikwandcorrectie is een vrij grote chirurgische ingreep waarvoor een opname in het ziekenhuis nodig is. De operatie vindt meestal onder algehele narcose plaats en soms ook met een ruggeprik.
De buikwand wordt door de chirurg volledig losgemaakt van de spierlaag. Soms wordt ook een versteviging van de spierlaag zelf uitgevoerd.
De huid wordt rondom de navel losgesneden zodat deze op zijn plaats blijft. De huid wordt strakgetrokken en de overtollige huid wordt weggesneden. Ook wordt er een uitsparing voor de navel gemaakt en de huid wordt vervolgens weer vastgehecht. Tijdens de operatie worden slangetjes aangebracht die in de dagen na de operatie het wondvocht moeten afvoeren. Deze slangetjes (drains) worden na enkele dagen weer verwijderd.
 
Wat zijn de risico's?
Een buikwandcorrectie heeft in grote lijnen dezelfde risico's als andere grote operaties. De operatiewond kan infecteren en ook nabloedingen kunnen voorkomen.
Een fenomeen dat bij elke buikwandcorrectie voorkomt is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt. Bij een deel van de mensen die geopereerd is zal deze gevoelloosheid van dat deel van de huid permanent blijken.

N de behandeling
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen en sporten. Ook persen kan in die periode het genezingsproces verstoren. Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn moet u de dag na de operatie (en soms een dag langer) strikte bedrust houden. Als een buikspiercorrectie echter niet nodig was mag u gewoonlijk op de dag na de operatie al uit bed. Daarnaast moet u meestal gedurende enkele weken een korset om de buik dragen.
De herstelperiode van een buikwand-correctie bedraagt ongeveer zes weken.




huidziekten A-Ztherapie huidziekten
                      A-Z
zoeken



  

 
Gerelateerde onderwerpen Andere cosmetische behandelingen

logo