Café au lait vlek

           
index


een informatiefolder van de dermatoloog


folder in PDF
huidziekten A-Z

Wat is het?
Een café au lait macula (afgekort: CALM) is een lichtbruin gepigmenteerde vlakke plek op de huid en betekent letterlijk: “koffie met melk vlek“. Het is een vrij algemeen voorkomende en goedaardige pigmentplek.

Hoe ziet het eruit?
Een CALM heeft een karakteristieke, egaal lichtbruine kleur en kan in grootte varieren van één tot meerdere centimeters. De begrenzing met de normale huid is scherp.cafe au lait vlek

Hoe ontstaat het?
Het ontstaansmechanisme van de CALM is nog niet geheel duidelijk. De dichtheid van pigmentvormende cellen (de melanocyten) in de huid is normaal, maar de cellen maken een afwijkend pigment aan.

Wie krijgt het?
CALM’s worden meestal al direct na de geboorte gezien, of ze onstaan in de eerste maanden van het leven. Meestal gaat het maar om één of enkele plekken, maar soms is er sprake van een groot aantal CALM’s. Wanneer er sprake is van een groter aantal CALM’s (meer dan 6) kán er sprake zijn van neurofibromatose. Neurofibromatose is een genetische aandoening die behalve met verschillende huidklachten ook gepaard kan gaan met neurologische en oogheelkundige problematiek.

Hoe wordt het behandeld?
Omdat een CALM goedaardig is hoeft deze in principe niet behandeld te worden. In het geval dat de CALM cosmetische bezwaren oplevert is behandeling echter wel mogelijk. Behandeling kan plaatsvinden met de robijnlaser. De resultaten van de behandeling zijn echter wisselend: slechts in de minderheid van de gevallen verdwijnt de CALM helemaal. In een aantal gevallen kan de plek na de laserbehandeling zelfs donkerder verkleuren. Het is dus belangrijk om vóór behandeling van de gehele plek eerst een proefplekje te laten behandelen om de effecten van de behandeling te beoordelen.
De kosten van de behandeling worden soms vergoed, afhankelijk van de voorwaarden van de ziektekostenverzekering.

 


  


 

Gerelateerde onderwerpen

Colofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer