huidinfo
couperose (bloedvaatjes in
                  het gezicht)


Wat is couperose?

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Hoe ontstaat het?
Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

couperose wangen

Wie krijgt het?
Vooral mensen van Noord-West Europese oorsprong met een relatief licht huidtype kunnen vroeg of laat last krijgen van deze toename van bloedvaatjes.

Hoe wordt het behandeld?
Sinds enkele jaren is het mogelijk om couperose met laser te behandelen. De volgende lasers en lichtbronnen zijn geschikt voor behandeling van couperose:

* pulsed dye laser (m.n. de V-beam ® pulsed dye laser)
* KTP-laser
* flitslampen

Deze behandelingen zijn over het algemeen niet goedkoop en worden vrijwel nooit vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Uw dermatoloog of huisarts kan u adviseren bij de keuze van het laserbehandelcentrum.

Sinds april 2014 is er een gel verkrijgbaar (brimonidine gel, Mirvaso ®) die in staat is de roodheid voor een periode van ca. 12 uur te laten verdwijnen.

Camouflage
Natuurlijk is het mogelijk de couperose te camoufleren met gebruikelijke cosmetica zoals foundation. Maar ook is het mogelijk om met speciale crème de couperose te camoufleren: de kleur van deze crème 'neutraliseert' de rode kleur van de huid
.
huid

Aan couperose gerelateerde onderwerpen:

rosacea zon en huid
laser behandeling couperose
blozen


Andere aan couperose gerelateerde onderwerpen


   door Redactie Huidinfo                      
copyright
disclaimer