huidinfo
dermatofibroom
                  (histiocytoom)


Wat is een dermatofibroom?

Een dermatofibroom (ook wel: histiocytoom) is een zeer veel voorkomend goedaardig 'bobbeltje' in de huid. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Vrouwen ontwikkelen dermatofibromen iets vaker dan mannen. Soms geeft het dermatofibroom pijnklachten, maar meestal geeft een dermatofibroom geen klachten.

Hoe ziet het eruit?
Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid'. Het dermatofibroom is huidkleurig of iets gepigmenteerd.

Hoe ontstaat het?
Hoe en waarom een dermatofibroom ontstaat is niet bekend. Mogelijkerwijs is er sprake van een littekenreactie na (bijvoorbeeld) een insectenbeet.

Wat is er aan te doen?
Het dermatofibroom is een volstrekt goedaardige afwijking van de huid. Behandeling is dus niet nodig. Eventueel kan het dermatofibroom worden weggesneden, waarna de huid weer gehecht wordt. Wanneer het niet volledig wordt verwijderd is het waarschijnlijk dat het opnieuw terugkomt (recidief)
.Aan dermatofibroom gerelateerde onderwerpen


         door Redactie Huidinfo                              
copyright
disclaimer