huidinfo
rode vlekken op de huid


Waarom deze folder?

Er zijn veel huidaandoeningen die zich presenteren met een donkere verkleuring van de huid. Dit kunnen plekken zijn die zijn opgebouwd uit een samenklontering van pigmentcellen (zoals bijvoorbeeld moedervlekken), lokale toename van pigment alléén (bv. lentigo) of toename van pigment na ontsteking van de huid (postinflammatoire hyperpigmentatie). Hieronder een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van donkerverkleuring van de huid.

moedervlek overzicht

Moedervlek

Moedervlekken komen bijzonder veel voor. Bijna iedereen heeft één of meer moedervlekken op de huid. Er zijn verschillende typen moedervlekken. Moedervlekken die veranderen moeten altijd gecontroleerd worden door uw arts.
Lees meer over moedervlekken...

melanoom

Melanoom

Melanoom is een relatief gevaarlijke vorm van huidkanker. In tegenstelling tot veel andere vormen van huidkanker kan melanoom in een vrij vroeg stadium uitzaaiien.
Lees meer over melanoom...

cafe au lait
                vlek overzicht

Café au Lait vlek

Een café au lait macula (afgekort: CALM) is een lichtbruin gepigmenteerde vlakke plek op de huid en betekent letterlijk: “koffie met melk vlek“. Het is een vrij algemeen voorkomende en goedaardige pigmentplek
Lees meer over
café au lait vlekken...
archipelvlek (mongolenvlek)

Archipelvlek

Archipelvlekken komen zeer regelmatig voor bij pasgeboren kinderen met een Oost-Aziatische achtergrond. Vroeger werden archipelvlekken ook wel mongolenvlekken genoemd, maar deze naam is achterhaald. Archipelvlekken zijn onschuldig en de meesten verdwijnen in de eerste levensjaren
Lees meer over archipelvlekken...

melasma
                (zwangerschapsmasker) overzicht

Zwangerschapsmasker

Melasma (zwangerschapsmasker) is een bruine verkleuring van het gelaat en soms ook van de nek. De verkleuring ontwikkelt zich doorgaans langzaam en ontstaat zonder voorafgaande ontsteking van de huid.
Lees meer over melasma...

postinflammatoire hyperpigmentatie

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is de meest voorkomende vorm van abnormale donkerverkleuring van de huid. Door een ontsteking van de huid wordt een overmaat aan melanine-pigment in de huid aangemaakt.
Lees meer over postinflammatoire hyperpigmentatie...

lentigo
                (levervlekken)

Lentigo (levervlekken)

Lentigo is een zeer algemene, goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Vooral mensen met een licht huidtype en veel blootstelling aan zonlicht in het verleden hebben een verhoogd risico.
Lees meer over lentigo...

berloque
                 dermatitis
Berloque dermatitis (parfumpigmentatie)

Deze pigmentatie ontstaat door blootstelling van de huid aan furocoumarines en zonlicht. Furocoumarines worden nog al eens verwerkt in cosmetica-producten.
Lees meer over berloque dermatitis...
mastocytoom

Mastocytoom

Een mastocytoom is een plaatselijke vorm van mastocytose die vooral bij jonge kinderen wordt gezien. Bij mastocytose is er sprake van een plaatselijke ophoping van mestcellen in de huid.
Lees meer over mastocytoom...

morfea
                (gelocaliseerde sclerodermie)

Morfea

Morfea kenmerkt zich door hard aanvoelende, vaak iets donker gekleurde plekken in de huid met vaak een porcelein-wit gekleurd centrum.De ziekte is alleen aanwezig in de huid.
Lees meer over morfea...


huid

Aan donkere vlekken op de huid gerelateerde onderwerpen

   door Redactie Huidinfo 
copyright
disclaimer