Ecthyma

           
index

een informatiefolder van de dermatoloog


huidziekten A-Z
therapie A-Z

Wat is het?

Ecthyma is een plaatselijke bacteriŽle infectie van de huid die wordt veroorzaakt door dezelfde bacteriŽn die ook verantwoordelijk zijn voor krentenbaard (impetigo).

 

Hoe ziet het eruit?

Ecthyma begint als een rode, nattende plek waarin een blaarachtige afwijking in kan ontstaan. De kleur kan diep paars worden. Vaak droogt de blaar in tot een dikke korst. Bij verwijdering van de korst blijkt er vaak een vrij diepe wond onder te zitten die gevuld is met pus.


ecthyma:
                  bacterie-infectie van de huid

 

Hoe wordt het veroorzaakt?

Ecthyma wordt veroorzaakt door bacteriŽn uit de streptokokken en stafylokokken familie. Bij vrijwel alle afwijkingen wordt een streptokok aangetroffen en bij ca. 85% tevens een stafylokok.

 

Wie krijgt het?

Ecthyma kan op alle leeftijden voorkomen maar wordt relatief vaak bij kinderen en jongvolwassenen gezien. De voorkeursplek voor ecthyma zijn de onderbenen. Het voorkomen van kleine beschadigingen van de huid (insectenbeten, krabplekken) verhoogt het risico op het ontstaan van ecthyma aanzienlijk.

 

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer een korst op de ecthyma aanwezig is dient deze eerst verwijderd te worden. Kleine ecthymaís kunnen soms met regelmatig verzorgen met betadine zalf of met plaatselijk aanbrengen van antibioticumzalf (fusidinezuur, Bactroban) worden genezen. Bij meer uitgebreide plekken is een orale kuur met antibiotica wel aangewezen.

Na de genezing is het wassen van de huid met desinfecterende zeep nuttig om nieuwe ecthyma te voorkomen.

 


  


 
Gerelateerde onderwerpen
Colofon

Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer