Solaire comedonen
    en het syndroom van Favre-Racouchot
 
index
            index

een informatiefolder van de dermatoloogSynoniem: elastoïdosis cutis cystica et comedonica

Wat zijn door de zon veroorzaakte mee-eters?
Mee-eters die door langdurige zonne-schade worden veroorzaakt worden ook wel seniele- of solaire comedonen genoemd. Zij ontstaan bij ouderen (meestal mannen) die in het verleden veel en langdurig aan de zon zijn blootgesteld geweest. De afwijkingen ontstaan in het gelaat, meestal op de wangen en de slapen.

 
Hoe zien solaire comedonen eruit?
Seniele comedonen zijn soms van het gesloten type ('white-heads'), maar meestal gaat het om de 'black-heads' de open comedonen. De huid is vaak sterk beschadigd door de zon en heeft een enigszins gele kleur. Deze verandering van de huid door ultraviolet licht heet elastose. Elastose gecombineerd met comedonen wordt ook wel het syndroom van Favre-Racouchot genoemd.

detail
                             van comedonen Comedonen
                             bij het
                             syndroom van
                             Favre-Racouchot


Wie krijgt het?

Het syndroom van Favre-Racouchot wordt vooral gezien bij mannen ouder dan 60 jaar met heel veel blootstelling aan de zon in het verleden. Ook roken lijkt een belangrijke factor in het het ontstaan van deze huidafwijking.


Hoe wordt het behandeld?

De huidafwijkingen bij Favre-Racouchot zijn vaak erg hardnekkig: het betreft uiteindelijk UV-schade aan de huid die in vele jaren ontstaan is en die niet makkelijk omkeerbaar is. Bepaalde maatregelen kunnen wel effect sorteren:
 • de comedonen kunnen voorzichtig verwijderd worden met een speciaal 'lepeltje' om comedonen te verwijderen. Dit kan thuis gebeuren of het kan door de schoonheidsspecialist of huidtherapeute worden gedaan.
 • vitamine-A  zuur crème (tretinoïne crème) kan 1x daags worden aangebracht. Dit middel is op doktersrecept bij de apotheek te krijgen.
 • reinig de huid dagelijks met een milde zeep en lauw water.
 • stop met roken.
 • bescherm de huid tegen verdere zonschade.


  
 
Gerelateerde onderwerpen


          copyright  


disclaimer en copyright