Glomus tumor
 
index
            index

een informatiefolder van de dermatoloogWat is het?
Een glomustumor is een zeldzame, zeer pijnlijke, maar goedaardige tumor uitgaande van glomuslichaampjes. Glomuslichaampjes zijn verantwoordelijk voor de temperatuursregulatie in die delen van het lichaam die blootstaan aan grote temperatuursverschillen zoals de vingers en de oren. Glomustumortjes zijn meestal gelegen onder de vingernagels.

Hoe ziet het eruit?
Wanneer een glomustumor nog klein is, is er aan de vinger uitwendig niets te zien. Wel is er al sprake van (soms extreme) aanvalsgewijze pijn. De pijn wordt uitgelokt door temperatuursverschillen en straalt meestal uit richting de arm. Over het algemeen wekt kou de pijn sterker op dan warmte. De tumortjes zijn meestal 3-10 mm groot. Wanneer het tumortje onder de nagel is gelocaliseerd kan er een afwijkende vorm van de nagelplaat ontstaan.

glomus tumor aan de
                        vinger

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Wanneer een glomustumor wordt vermoed en de afwijking is niet te klein kan eventueel een hoogresolutie MRI onderzoek worden uitgevoerd. Wanneer de glomustumor te klein is zal echter alleen een chirurgische exploratie kunnen leiden tot het stellen van de juiste diagnose.

Hoe wordt het behandeld?
De behandeling is altijd operatief. Meestal is het nodig om de nagel te verwijderen, waarna de glomus tumor verwijderd kan worden. De nagel kan daarna weer worden teruggeplaatst. Het is belangrijk om de glomustumor radicaal te verwijderen omdat anders de kans op het opnieuw uitgroeien van de tumor groot is. Wanneer de pijnklachten enkele weken na de behandeling nog niet zijn teruggekeerd kan worden aangenomen dat de glomustumor volledig verwijderd is.


  
 
Gerelateerde onderwerpen


          copyright  


disclaimer en copyright