Ziekte van Grover
 
index             index

een informatiefolder van de dermatoloogWat is het?
De ziekte van Grover is een vrij zeldzame huidafwijking die zeer sterk jeukt. De huidafwijkingen blijven weken tot maanden bestaan en verdwijnen dan meestal weer vanzelf.

Hoe ontstaat het?
Hoe de ziekte van Grover precies ontstaat is niet bekend. Blootstelling aan ultraviolet licht, sterke zweetneiging, geneesmiddelgebruik en droge huid zouden de aandoening kunnen uitlokken.

Ziekte van
                           Grover, het aantal
                           papeltjes is vaak
                           kleiner dan op
                           deze foto.Wat lijkt op de ziekte van Grover maar ís het niet?
 • miliaria: miliaria zijn kleine jeukende blaasjes, met helder vocht gevuld. Bij Grover zijn niet alle afwijkingen blaasjes.
 • folliculitis: bij folliculitis zijn er kleine puistjes gelegen bij de haarzakjes. Bij Grover staan puistjes niet op de voorgrond.
 • schurft: ook schurft jeukt intens. Schurft is echter vooral (maar niet uitsluitend) te vinden in de plooien, Grover juist niet.

Wie krijgt het?
Vooral mannen van Noord-West Europese origine van 40 jaar en ouder lopen risico om de ziekte van Grover te krijgen. De aandoening zou in het najaar en de winter vaker voorkomen.

Hoe ziet het eruit?
Bij de ziekte van Grover ontstaan kleine rode bobbeltjes (papeltjes) die intens jeuken. De plekjes zijn enkele millimeters groot en soms met een korstje bedekt. Ze zijn vooral aanwezig op de borst en de rug.

Hoe wordt het behandeld?
De ziekte van Grover is niet makkelijk te behandelen: de jeuk is moeilijk te bedwingen, ook niet met geneesmiddelen die andere jeukende ontstekingsziekten van de huid meestal wél goed kunnen bestrijden. Corticosteroïd in koelzalf kan de klachten soms wel iets verlichten. Ook calcipotriolzalf en antihistaminica worden wel toegepast.
Belangrijk is om factoren die de klachten kunnen verergeren zoveel mogelijk te vermijden. Beperk daarom de blootstelling aan ultraviolet licht, uitdroging van de huid, zweten en wrijving van de huid met ruwe kleding of beddengoed.
Uiteindelijk zal de ziekte van Grover na weken tot (vele) maanden weer verdwijnen.

Gerelateerde onderwerpen

  

          copyright  


disclaimer en copyright