Hydrochinon
           
index


een informatiefolder van de dermatolooghuidziekten A-Z
therapie A-Z


Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel hydrochinon crème. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.


Wat is het?

Hydrochinon is een geneesmiddel dat de huid kan bleken. Het wordt  vooral toegepast bij de behandeling van melasma (zwangerschapsmasker). Hydrochinon is alleen op doktersrecept te verkrijgen bij de apotheek. De standaardconcentraties zijn 2 en 5%. In blekingsproducten wordt hydrochinon vaak gecombineerd met tretinoïne (vitamine A zuur) om het effect van de hydrochinon te versterken.

 

Waar wordt het voor voorgeschreven?

Hydrochinon is over het algemeen effectief bij melasma. Andere vormen van hyperpigmentatie (donkere vlekken) zoals sproeten en lentigines kunnen soms ook wel lichter worden met hydrochinon crème maar voor deze indicaties wordt het eigenlijk niet voorgeschreven. Postinflammatoire hyperpigmentatie (donkere vlekken na ontsteking) reageren over het algemeen niet op hydrochinon behandeling.

 

Hoe werkt het?

Hydrochinon stopt in de pigmentvormende cellen de werking van het enzym tyrosinase en blokkeert zo een belangrijke stap in het ‘productie-proces’ van pigment in de huid: er wordt dus minder pigment aangemaakt. Tegelijkertijd is er ook een toename van pigmentafbraak in de pigmentcellen van de huid.

 

Hoe wordt het toegepast?

De crème wordt 1 tot 2 dd (volgens instructies van de arts) op de gepigmenteerde delen van de huid worden aangebracht. De huid moet vooraf schoon en droog gemaakt zijn.

Probeer zo precies als maar mogelijk is alleen de donkere plekken te behandelen vanwege het risico dat de normale huid eromheen ook in het depigmentatieproces wordt meegenomen en lichter wordt.

Voorkom dat de crème op de slijmvliezen (mond, ogen etc.) terechtkomt.

Zorg ook voor een goede bescherming tegen UV straling. Blootstelling aan zonlicht kan de met hydrochinon behandelde huid extra irriteren en bovendien kan het UV licht zorgen voor een hernieuwde activatie van de pigmentvorming!

Tijdens het gebruik van hydrochinon geen producten gebruiken met benzoylperoxide of waterstofperoxide, omdat deze een (tijdelijke) verkleuring van de huid kan veroorzaken.

Hydrochinon wordt niet gegeven aan zwangeren of moeders die borstvoeding geven.

 

Wat is het resultaat?

Meestal wordt na 4-6 weken het eerste blekende resultaat van de hydrochinon gezien. Zodra de gewenste pigmentatiegraad bereikt is kan de behandeling worden gestopt. In de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen de overtollige pigmentatie niet volledig verdwijnt. Meestal zal de arts adviseren na 10-12 weken de behandeling te staken. Wanneer in de periode na stoppen de pigmentatie weer terugkomt kan de behandeling eventueel herhaald worden.

 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Over het algemeen wordt hydrochinon crème goed verdragen. Tijdens het begin van de behandeling kan wel enige irritatie optreden, maar deze is meestal mild van karakter. Wanneer de irritatieklachten blijven bestaan is het beter om te stoppen met de crème. Bij ernstige irritatie of eczeemklachten na gebruik van hydrochinon is er mogelijk sprake van een contactallergie voor één van de bestanddelen van de crème. De behandeling moet dan gestaakt worden. Neem dan ook contact op met uw arts.

Een zeldzame bijwerking van hydrochinoncreme is ochronose, een zwarte verkleuring van de huid, waarvan de oorzaak onbekend is. Deze zeldzame ‘paradoxale pigmentatie’ treedt met name op na langdurig gebruik van hydrochinon bij mensen met een donkere huidskleur.

 


  


 

Gerelateerde onderwerpen

Colofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer