info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Kinderziekten en de huid

kinderziekten en de huid

Waarom een folder over kinderziekten en de huid?

Alle kinderen maken kinderziekten door die vaak gepaard gaan met rode vlekjes, bultjes of blaasjes. Soms lijken de verschillende kinderziekten (vooral in een vroeg stadium) sterk op elkaar. In deze folder een overzicht van de meest voorkomende, maar ook de iets zeldzamer kinderziekten die met huidafwijkingen gepaard gaan.

waterpokken
waterpokken

Waterpokken

De eerste verschijnselen zijn jeukende, rode vlekjes die zich al snel ontwikkelen naar blaasjes die met helder vocht gevuld zijn. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en vormen zich korstjes. Deze korstjes verdwijnen vanzelf, maar laten soms een littekentje na.
De blaasjes kunnen overal op de huid voorkomen. Kenmerkend voor waterpokken is dat er ook blaasjes kunnen ontstaan op het behaarde hoofd.
meer over waterpokken…

 

rode hond
rode hond

Rode hond (vaccinatieprogramma)

Rode hond is een virusziekte die gepaard gaat met een rode uitslag (exantheem), koorts en gezwollen lymfeklieren. Rode hond is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt daarom (bijna) niet meer gezien in Nederland.
De aandoening verloopt in veel gevallen mild bij kinderen. Rode hond heeft wel grote gevolgen voor de ongeboren baby van zwangeren die de ziekte krijgen. Er kunnen ernstige aangeboren afwijkingen ontstaan of de zwangerschap eindigt in een miskraam.
Rode vlekjes tot 3mm, blijven gemiddeld 3 dagen aanwezig, als de roodheid wegtrekt ontstaat een lichte schilfering, minder uitgebreide huidreactie dan bij mazelen.

 

mazelen
mazelen

Mazelen (vaccinatieprogramma)

Na besmetting ontstaan eerst klachten die lijken op die van een verkoudheid: koorts, hoesten en rode ogen. Vervolgens ontstaan kleine witte plekjes in de mond (de zgn plekken van Koplik) en ontstaat een rode huiduitslag, meestal eerst in het gelaat, later ook over de rest van het lichaam. Deze uitslag bestaat uit talloze kleine rode vlekjes. Mensen zijn besmettelijk vanaf 2 dagen vóór het ontstaan van verschijnselen tot ca. 5 dagen nadat de rode uitslag is verschenen.
Mazelen is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt daarom (bijna) niet meer gezien in Nederland.
meer over mazelen…

 

vijfde ziekte
vijfde ziekte

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het Parvo B19 virus. De verspreiding van het virus vindt plaats door de lucht. De ziekte is vooral besmettelijk in de periode vóór het ontstaan van de huiduitslag. Kinderen die de huidverschijnselen hebben van de 5e ziekte zijn meestal niet ziek; soms is er enige koorts en malaise, maar dit stelt meestal niet veel voor. De huidafwijkingingen beginnen typisch met rode plekken op de wangen. Gemiddeld 24 uur na het verschijnen van de plekken op de wangen ontstaan rode vlekjes op de rest van de huid, meestal eerst op de bovenarmen en bovenbenen. Deze plekken jeuken meestal licht, maar geven soms helemaal geen klachten. Na 8-12 dagen zijn de huidafwijkingen verdwenen.
meer over de vijfde ziekte…

 

zesde ziekte
zesde ziekte

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een veel voorkomende infectieziekte bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar oud. Het belangrijkste verschijnsel is hoge koorts die 3 tot 5 dagen aanhoudt en dan weer snel daalt. Ook is er vaak sprake van flinke zwelling van de lymfeklieren. Vervolgens ontstaan talloze kleine rode vlekjes aanvankelijk in het gelaat en kort daarna ook over de romp. Deze vlekkige uitslag wordt een ‘viraal exantheem’ genoemd. Typisch voor de zesde ziekte is dat de huiduitslag niet jeukt en na enkele dagen weer verdwijnt.
meer over de 6e ziekte…

 

hand- voet- en mondziekte
hand- voet- en mondziekte

Hand- Voet- en Mondziekte

Hand- Voet- en Mondziekte (HVMZ) is een besmettelijke, door een virus veroorzaakte, aandoening. Het gaat gepaard met pijnlijke kleine blaasjes aan de handpalmen, voetzolen en in de mond. Het komt zo nu en dan in kleine epidemieën voor, vooral bij kleine kinderen. De plekken in de mond zijn vaak pijnlijk. Kort nadat de plekken in de mond zijn verschenen, ontstaan kleine blaasjes op de handpalmen en voetzolen (in aantal variërend van 5 tot meer dan 100). Eerst verschijnen kleine rode vlekjes die verder uigroeien tot kleine blaasjes met een rood randje eromheen. De blaasjes zijn vaak pijnlijk.
meer over hand- voet- en mondziekte…

 

roodvonk
roodvonk

Roodvonk

Roodvonk is een infectieziekte die door de streptokok-bacterie wordt veroorzaakt. De ziekte komt vooral voor bij kinderen van 3-12 jaar. De ziekte begint meestal met keelpijn, koorts en malaise. Kenmerkend voor roodvonk is de “aardbeientong”. Kort na de besmetting wordt de tong wit van kleur met rode papillen (zie foto) Na 3 dagen is de tong felrood en gezwollen. Op de 3e of 4e dag van de besmetting wordt de gelaatshuid felrood. Alleen de huid rondom de mond blijft normaal van kleur. Ook de rest van de huid begint roze tot rood te verkleuren, eerst bij de oksels en liezen, maar al snel is het grootste deel van de huid erbij betrokken. In deze roze-rode verkleuring verschijnen speldeknop-grote rode, iets ruw aanvoelende puntjes.
meer over roodvonk…

 

Gianotti Crosti
Gianotti Crosti

Gianotti Crosti

Het Gianotti-Crosti syndroom is een zeldzame aandoening die gepaard gaat met een rode uitslag van de huid, meestal in reactie op een virusinfectie.
Er ontstaan binnen enkele dagen rode, iets verheven plekken aan de armen, benen, billen en in het gelaat. In typische gevallen is de huid van de romp minder (of niet) aangedaan. Soms gaan de rode plekken over in met helder vocht gevulde blaasjes die vervolgens weer indrogen. De plekken kúnnen jeuken, maar meestal niet zo heftig als bijvoorbeeld bij eczeem.
meer over Gianotti-Crosti…

 


Aan kinderziekten en de huid gerelateerde onderwerpen

puistjes en vlekjes bij pasgeboren baby’s
de huid
rode vlekken op de huid
huiduitslag


 

Schuiven naar boven