huidinfo
keratosis pilaris
                  (anservel)


Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris (in het Nederlands ook wel: anservel) is een zeer veel voorkomende stoornis in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes. De afwijking wordt vooral gezien aan de strekzijde van de bovenarmen en bovenbenen. Soms komt keratosis pilaris meer uitgebreid voor, zoals op de billen en in het gezicht.

Hoe ziet het eruit?
Keratosis pilaris kenmerkt zich door kleine rode papeltjes (bobbeltjes) die precies bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen vaak ruw of zelfs rasperig aan. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten, maar soms kunnen bacterieën zich nestelen in de slecht uitgegroeide haarzakjes, waardoor kleine plaatselijke infecties en ontstekingen ontstaan, die resulteren in puistjes. (voor foto's: klik hier)

Wie krijgt het?
Geschat wordt dat ca. 25% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate keratosis pilaris heeft. Het komt dus zoveel voor dat men zich kan afvragen of het wel een echte afwijking betreft. Opvallend is wel dat vooral mensen met een atopische constitutie (dat wil zeggen dat ze gevoelig zijn voor ontwikkelen van eczeem en asthmatische klachten) relatief vaak keratosis pilaris hebben.
Anservel ontstaat meestal al op de kinderleeftijd en blijft doorgaans stabiel aanwezig. 'Genezing' treedt vrijwel nooit op. Verergering in de loop van de jaren wordt nog wel eens waargenomen.

Hoe wordt het behandeld?
Keratosis pilaris is niet te genezen. Wel is het ruwe karakter van de huid te verzachten met crèmes die een keratolyticum (hoorn-oplosser) bevatten zoals ureum en salicylzuur. Deze crèmes zijn verkrijgbaar bij de apotheek of door Uw arts voor te schrijven
.
advertentie


Aan keratosis pilaris gerelateerde onderwerpen            door Redactie Huidinfo                           
copyright
disclaimer
Google