Kloofjes in de vinger
 
index             index

een informatiefolder van de dermatoloogSynoniem: vingerkloven

Wat zijn het?
Kloofjes aan de vinger komen veel voor. Ze zitten vooral aan de zijkanten van de vingers, aan de strekzijde van de vingergewrichten en bij de nagelwallen. Kloofjes aan de vingers kunnen erg pijnlijk zijn en genezen niet makkelijk.


kloofjes aan de
                          vinger zijn
                          bijzonder
                          hardnekkig!

Wie krijgt ze?

Iedereen kan kloven in de vinger krijgen. Vooral mensen met een aanleg voor handeczeem of mensen die psoriasis hebben zijn gevoelig voor dit probleem. Mensen die kloofjes aan de vinger hebben en ook nog eens veel werk met de handen verrichten zullen merken dat de kloofjes erg langzaam genezen. Het probleem met kloven aan de vinger is dat zij nauwelijks de kans krijgen om te genezen: één beweging met de vinger kan voldoende zijn om de kloof weer open te laten springen.

Wat is de rol van eelt?
Een extra probleem is eeltvorming. Vereelting van de huid (bijvoorbeeld op basis van eczeem, psoriasis of handarbeid) geeft niet alleen een verhoogd risico op kloofvorming, maar door verdikte eeltrandjes van de kloof geneest deze moeilijker.

Hoe wordt het behandeld?
Zoals gezegd zijn vingerkloofjes buitengewoon hardnekkig omdat zij aan de vinger nauwelijks de kans krijgen om te genezen. Niet alleen door beweging van de vinger, maar ook door irritatie door bijtende stoffen (fruitsappen, groentesappen, zeep etc) wordt het genezingsproces verstoord.
Het belangrijkste in de behandeling is dus bescherming van de kloofjes en de huid eromheen. Dit gaat vooral goed met speciale hydrocolloïd pleisters of pleisters op basis van siliconen.  
 
Gerelateerde onderwerpen


          copyright  


disclaimer en copyright