Loose Anagen Hair Syndrome
     
                          
            index


een informatiefolder van de dermatoloog 
Wat is het?
Het Loose Anagen Hair Syndrome (LAHS) is een zeldzame vorm van haaruitval. De aandoening wordt vooral gezien bij jonge blonde meisjes. Het haar groeit niet uit tot de volledige lengte en laat vrij makkelijk los van de hoofdhuid.

Wat zijn de klachten?
Bij LAHS melden de ouders dat het haar van hun kind steeds dunner wordt en dat knipbeurten niet meer nodig zijn omdat de haren toch niet meer doorgroeien nadat ze een bepaalde lengte hebben bereikt. Vaak klagen ouders dat het haar dof en droog geworden is.
De kinderen zijn overigens gezond en hebben geen tekorten aan vitaminen of mineralen. Bijzonder is dat LAHS een enkele keer wel bij meerdere leden in één familie wordt aangetroffen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts kan een haartrektest uitvoeren. Hierbij wordt voorzichtig aan plukjes haar getrokken, zonder dat het pijn doet. Normaal horen dan geen haren los te komen of hooguit een of twee haren die zich in de telogene fase van de haarcyclus bevinden. Bij LAHS komen bij de trektest juist haren uit de anagene (=groei) fase los. Onder de microscoop is de haarwortel van deze haren opvallend ruw en geknikt en heeft wel iets weg van een afgebrande lucifer.
loose anagen hair

Hoe wordt het behandeld?
Er is vooralsnog geen behandeling voor LAHS. Bij het ouder worden verbetert de haargroei meestal.
huidziekten A-Ztherapie huidziekten
                       A-Z
zoeken  

 
Gerelateerde onderwerpen

logo