info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Mondhoekeczeem

mondhoekeczeem

Wat is mondhoekeczeem (perlèche)?

Perlèche is een ontsteking van de mondhoeken die gedurende langere tijd aanwezig is. Het komt heel algemeen voor en heeft verschillende mogelijke oorzaken.

Hoe ontstaat mondhoekeczeem?

Mondhoekeczeem ontstaat door irritatie van de mondhoeken door speeksel. Speeksel bevat o.a. enzymen die bij langdurig contact de huid kunnen aantasten.Het eczeem kan gecompliceerd door een infectie met een gist (bv Candida albicans) of een bacterie.

Wie krijgt het?

Kinderen
Jonge kinderen kunnen mondhoekeczeem ontwikkelen door kwijlen. Sabbeldoekjes en spenen kunnen ervoor zorgen dat speeksel in de mondhoeken langere tijd met de huid in contact blijft. Vaak is er dan ook wel sprake van door speeksel veroorzaakt eczeem op andere plekken rond de mond Kinderen met een grote tong (zoals gezien kan worden bij kinderen met het syndroom van Down) kwijlen meer en hebben daarom relatief vaker last van perlèche.

Volwassenen
Bij oudere mensen kan perlèche optreden door diepere plooien in de mondhoeken. Dit kan op oudere leeftijd ontstaan door invallen van de wangen of door een slecht zittend kunstgebit waardoor speeksel in de plooien kan lopen
. Veel zeldzamer is mondhoekeczeem als gevolg van tekorten in de voeding (vitamines) of als uiting van diabetes.

Hoe ziet het er uit?

Roodheid, schilfering en verweking van de huid in de mondhoeken. Een witte schilfering maakt de aanwezigheid van een Candida infectie waarschijnlijk.

Hoe wordt het behandeld?

De onderliggende oorzaak moet (indien mogelijk) worden weggenomen. Een slecht zittend kunstgebit kan bijvoorbeeld worden aangepast. 
Mondhoekeczeem bij kinderen kan worden bestreden door uitlokkende factoren, zoals sabbelen aan een ‘sabbeldoekje’, te ontwennen..
Het eczeem zelf kan worden behandeld met een licht corticosteroïd, vaak gecombineerd met een anti-gist middel. Bij verdenking op een bacteriële infectie kan eventueel een antibiotische zalf worden toegepast.


gerelateerde onderwerpen

diabetes en de huid
candida-infectie van de mond
liplik-eczeem
smetweb
burning mouth syndrome

Literatuur
Gonsalves WC et al: Common Oral Lesions: Part I. Superficial Mucosal Lesions. Am Fam Physician. 2007 Feb 15;75(4):501-506. (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven