huidinfo
minoxidil bij haarverlies,
                  haaruitval
1
Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het middel minoxidil oplossing . Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vr gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.


Wat is minoxidil?
Minoxidil werd oorspronkelijk (als tablet) ontwikkeld voor de behandeling van hoge bloeddruk. Een van de bijwerkingen van de behandeling bleek haargroei te zijn. Naar aanleiding van deze bijwerking werd minoxidil lotion ontwikkeld voor plaatselijk gebruik en die gericht was op het stimuleren van haargroei. Een 'nadeel' werd dus omgezet in een voordeel.
Minoxidil is in Nederland vrij ('over the counter') verkrijgbaar.
 
Hoe werkt minoxidil?
Minoxidil oplossing verwijdt de kleine bloedvaatjes in de huid. Het vermoeden is dat de verbeterde doorbloeding leidt tot verhoogde celdeling in de haarzakjes waardoor de haargroei gestimuleerd wordt. Pas na 4 maanden gebruik van het product kan pas resultaat verwacht worden.
De haren die uiteindelijk tevoorschijn zullen komen zijn overigens wel dunner dan het oorspronkelijke haar...
Wanneer de minoxidil wordt gestopt zal de nieuwe haargroei snel verdwijnen: binnen enkele maanden na het stoppen is de oorspronkelijke toestand van voordat de behandeling werd gestart weer terug.

Voor wie is het geschikt?
Het middel kan worden toegepast bij haaruitval van het mannelijk patroon. Het is in Nederland geregistreerd voor gebruik bij mannen. In het buitenland wordt het ook voorgeschreven bij vrouwen (lit). Ook in Nederland wordt het regelmatig (off-label) door artsen aan vrouwen met haarverlies voorgeschreven. Experimenteel wordt het ook wel toegepast bij andere vormen van haarverlies zoals alopecia areata.
 
Wat zijn de bijwerkingen?
De belangrijkste bijwerking is plaatselijke irritatie en roodheid van de huid, vooral in het begin van de behandeling. Heftiger huidreacties kunnen het gevolg zijn van een contactallergie voor minoxidil of propyleenglycol. Tevens is beschreven dat ongewenste haargroei kan optreden op onbehandelde delen van de huid of op plekken waar per ongeluk minoxidil oplossing wordt gemorst, zoals in de nek of het voorhoofd. Systemische bijwerkingen (zoals duizeligheid) zijn zeldzaam: zie ook de bijsluiter.
Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

In Nederland in Minoxidil in de 2% oplossing vrij verkrijgbaar. Het wordt geleverd door verschillende fabrikanten en onder verschillende merknamen. De krachtiger 5% oplossing is alleen op recept van de arts te verkrijgen.


huidAan minoxidil gerelateerde onderwerpen


   door Redactie Huidinfo               
copyright
disclaimer