Waterwratjes

           
index


een informatiefolder van de dermatoloog


huidziekten A-Z
meer foto's

Synoniem: Mollusca contagiosa Wat zijn het? waterwratjes (enkele zijn
                 ontstoken)
Mollusca contagiosa of waterwratjes zijn kleine witte tot huidkleurige, gladde wratjes die als ze volgroeid zijn vaak een centraal kratertje vertonen. Als ze net ontstaan zijn worden ze nog wel eens verward met puistjes. Ze komen vooral bij jonge kinderen voor. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak meer en langduriger waterwratjes dan kinderen zonder eczeem. 


Waardoor worden ze veroorzaakt?
Waterwratjes worden door een ongevaarlijk virus veroorzaakt. Het virus is wel zeer besmettelijk. Over het algemeen bouwt men door de infectie immuniteit op tegen het virus, waardoor de wratjes later niet meer terugkomen, ook al komt men weer in contact met het virus. Bij patienten met een sterk verlaagde weerstand kunnen bij een nieuwe infectie wel opnieuw wratjes ontstaan.
 

Wat is het beloop?
De wratjes verdwijnen na 4 tot 12 maanden volledig. Soms blijven ze tot 2 jaar aanwezig, vooral bij kinderen met eczeem. Soms blijven kleine littekens zichtbaar. Deze littekens zijn vergelijkbaar met de littekens die na de waterpokken kunnen achterblijven.
 

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?
De wratjes zelf hoeven niet per se behandeld te worden aangezien ze ook spontaan verdwijnen. De huisarts of dermatoloog kunnen de wratjes verwijderen door middel van:

 • aanstippen met vloeibare stikstof
 • wegschrapen met een scherp lepeltje
Van tevoren kan de te behandelen huid verdoofd worden met lidocaine crème. Over het algemeen zal echter gekozen worden voor afwachten tot de wratjes spontaan verdwijnen.


 

  


 

Gerelateerde onderwerpen
Colofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer