Mucoid cyste
 
index             index

een informatiefolder van de dermatoloogSynoniem: myxoidcyste

Wat is het?

Een mucoidcyste is een volkomen goedaardige zwelling die kan ontstaan aan de vingers en tenen. Het bevat een slijmachtige vloeistof (myxoid of mucoid) en komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder.

myxoidcyste

Hoe ziet een mucoidcyste eruit?
Een mucoidcyste presenteert zich als een glanzend, huidkleurig en meestal iets doorschijnend zwellinkje, meestal ter hoogte van een vinger- of teengewrichtje. De cyste is meestal verbonden met de bekleding van het gewricht van de vinger of de teen.

Hoe wordt het veroorzaakt?
De precieze oorzaak van een mucoidcyste is onbekend.

Wat zijn de symptomen?
Veel mucoidcysten veroorzaken geen klachten. Toch zal een deel van de mucoidcysten wel klachten gaan geven, met name als er per ongeluk tegenaan gestoten wordt of als zij schuren tegen het schoeisel. Wanneer een cyste per ongeluk opengaat kan er een infectie bijkomen.

Hoe wordt het behandeld?
De gouden standaard behandeling is operatief verwijderen. De afwijking wordt dan in de vorm van een ovaaltje weggesneden en de operatiewond wordt vervolgens gehecht. Deze behandeling wordt doorgaans uitgevoerd door de dermatoloog of chirurg. Zelfs wanneer de behandeling volgens de regels der kunst wordt uitgevoerd is de kans op een recidief (terugkeer van de cyste) vrij aanzienlijk.
Andere behandelopties, zoals bevriezingstherapie (cryotherapie) of het herhaaldelijk leeg laten lopen van de cyste, worden ook wel uitgevoerd maar de kans op terugkeer van de cyste is dan wel zeer aanzienlijk.  
 
Gerelateerde onderwerpen


          copyright  


disclaimer en copyright