huidinfo
de nagel


Wat zijn nagels?

Nagels zijn stevige plaatjes aan de vingertoppen en tenen die opgebouwd zijn uit het eiwit keratine. De nagelplaat is onderdeel van het zgn ‘nagelapparaat’. Dit nagelapparaat bestaat uit de nagelmatrix, het nagelbed, de nagelwallen en natuurlijk de nagelplaat zelf. Nagels geven de toppen van de vingers (en tenen) stevigheid. Die stevigheid is buitengewoon belangrijk voor allerlei functies van de vingers zoals het goed en precies kunnen oppakken van objecten.

anatomie van de
            nagel
Anatomie van de nagel

De nagelmatrix is het weefsel waar de nagelplaat wordt aangemaakt. Deze bevindt zich aan de basis van het nagelapparaat. Voor deze productie is een goede zuurstof en voedselvoorziening ter plaatse nodig. De nagelmatrix bevat daarom ook bloedvaten en huidzenuwen. Als om de een of andere reden de bloedvoorziening onvoldoende is, heeft dit ook effect op de nagelgroei. Omdat de nagel door de matrix wordt gemaakt zal een beschadiging van de nagelmatrix leiden tot afwijkingen in de vorm van de nagelplaat.

dwarsdoorsnede door de nagel
Het nagelbed is de huid ónder de nagelplaat. De opbouw van het weefsel van het nagelbed is sterk vergelijkbaar met dat van de rest van de huid. Terwijl de huid elders op het lichaam geleidelijk afschilfert schuift de bovenlaag van het nagelbed met de onderzijde van de nagelplaat mee naar voren.

De nagelplaat bestaat uit het eiwit keratine. Keratine is ook het basiseiwit waaruit de hoornlaag van de huid en de haren zijn opgebouwd. Het is stevig, flexibel en half-doorschijnend. De lichte kromming van de nagel wordt veroorzaakt door de vorm van het laatste vingerkootje.

De nagelriem sluit de ruimte af tussen de nagelplaat en de huidplooi van de vinger. Beschadiging van deze beschermrand komt veel voor en kan leiden tot langdurige ontstekingen van de nagelbasis omdat water, vuil en zeepresten zich in dan deze plooi kunnen ophopen.

Nagelafwijkingen
Er zijn vele problemen die de nagels kunnen treffen zoals:
 • lokale veranderingen in het nagelbed die de uitgroei van de nagelplaat beïnvloeden zoals kleine tumortjes in de nagelmatrix of het nagelbed
 • infecties van een of meer van de huidstructuren rond de nagel (paronychium/ omloopje, panaritium/ fijt)
 • infecties van de nagel zelf (schimmelnagel)
 • afwijkingen aan de nagels als gevolg van huidziekten (psoriasis, alopecia areata etc.)
 • trauma
Op deze website staat een groeiend aantal folders over deze specifieke nagelafwijkingen.
 
ADVERTENTIE
Aan de nagel gerelateerde onderwerpen    door Redactie Huidinfo                  
copyright
disclaimer
Google