allergie voor neomycine
                  (antibioticum)


Wat is neomycine
?
Neomycine is een antibioticum. Het behoort tot de groep antibiotica die aminoglycosiden heet.
Als u allergisch bent voor neomycine kunt u door andere antibiotica van de aminoglycosiden-groep ook een allergisch contacteczeem krijgen.
Bij een allergie voor neomycine reageert u ook altijd allergisch op framycetine , een antibioticum dat sterk lijkt op neomycine.

In welke producten komt neomycine voor?
Neomycine en framycetine komen voor in druppels en zalven die door uw arts kunnen worden voorgeschreven. Neomycine kan ook in tablet of capsulevorm of als injectie/infuus worden voorgeschreven: ook hier kunnen allergische reacties op ontstaan als u allergisch bent voor neomycine.
Ook in sommige geneesmiddelen voor dieren kan neomycine voorkomen.

Hoe ziet eczeem door neomycine eruit?
Op de plekken waar de huid met neomycine in contact is ontstaan rode, jeukende vlekken. Ook kunnen nattende plekken met blaasjes ontstaan. Als u een allergie heeft voor neomycine en u gebruikt oogdruppels waarin neomycine zit, dan kunnen er klachten van een ‘zandkorrel-gevoel’ in de ogen ontstaan en kunnen de ogen rood worden. Ook de oogleden kunnen reageren met rrodheid, jeuk en schilfering.

Zijn er andere stoffen die vermeden moeten worden?
Als er vastgesteld is dat u allergisch bent voor neomycine is het mogelijk dat u ook reageert op andere antibiotica van de aminoglycosiden-familie. Dit zijn o.a.:
* gentamicine
* amikacine
* tobramycine

Apotheek waarschuwen
Als bij u een allergie voor neomycine is vastgesteld is het belangrijk uw apotheek over deze allergie in te lichten. Wanneer in de toekomst per ongeluk een geneesmiddel wordt voorgeschreven waarin een stof zit waar u allergisch op kan reageren kan de apotheek de voorschrijvend arts waarschuwen
.

Aan allergie voor neomycine gerelateerde onderwerpen:
contact allergisch eczeem
allergie algemeenAndere aan allergie voor
neomycine gerelateerde onderwerpen

De informatietekst is een bewerking van de folder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie     door Redactie Huidinfo     
copyright
disclaimer
Google