info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Ontharingslaser

ontharingslaser

De ontharingslaser neemt een vlucht…

In de loop der tijd zijn er verschillende soorten ontharingstechnieken ontwikkeld. Sinds ca. 15 jaar heeft het ontharen met de laser een grote vlucht genomen. Tegenwoordig kan men de huid niet alleen bij bepaalde dermatologische klinieken laten behandelen met laser: ontharingslasers zijn tegenwoordig ook niet weg te denken uit de wellness-centra en spa’s. Zelfs kappers huren soms voor enkele dagdelen een ontharingslaser. Toch is het niet zo dat het dragen van een witte jas op zichzelf al voldoende is om een ontharingslaser op een verantwoorde en effectieve manier te kunnen bedienen…

Hoe ziet een ontharingslaser er uit?

De ontharingslaser werkt door licht met een zuivere golflengte met veel kracht te richten op het pigment in de haarwortel en de haarschacht waardoor de haarwortel sterk wordt verhit en (als het goed is) definitief wordt beschadigd en wordt opgeruimd door het lichaam.
Omdat bij dit proces ook de opperhuontharingslaserid sterk opgewarmd kan worden (er zit immers ook pigment in de opperhuid!) kan er ernstige permanente schade worden veroorzaakt. Om deze schade te voorkomen wordt de huid grondig gekoeld bij elk laserschot. Deze koeling kan via een gekoeld doorzichtig blokje gebeuren waardoorheen de laserbundel geleid wordt (contactkoeling) of via het sprayen van vloeibare stikstof op de huid bij elk laserschot.
De IPL (intense pulsed light) machine werkt op een vergelijkbare manier, er is hier echter sprake van door filters gezuiverd licht.

ontharingslaser
foto: een met laser onthaard stuk huid op de rug.

Welke lasers worden gebruikt voor ontharing?

Ontharingslasers zijn in feite pigmentlasers. De meest gebruikte ontharingslaser is de diode laser. Ook de robijnlaser, Nd:YAGlaser en de alexandrietlaser kunnen in sommige situaties heel bruikbaar zijn voor dit doel. Grotere centra die de beschikking hebben over meerdere lasers maken dan ook vaak gebruik van twee of meer apparaten bij één patiënt om een optimaal resultaat te bereiken.

Wat is belangrijk om te weten?

0   ontharingstherapie met laser vindt altijd in meerdere zittingen plaats omdat niet alle haren tegelijkertijd groeien. Alleen de haren in de groeifase zijn gevoelig voor de lasertherapie.
0   de tijd tussen de verschillende ontharings-sessies ligt tussen 4-8 weken.
0   het aantal behandelingen varieert sterk. Soms zijn 3 of 4 zittingen voldoende om een acceptabele vermindering van haargroei te krijgen (meer dan 80% haarvermindering). Soms zijn wel meer dan 8 behandelingen nodig voor dit resultaat.

0   omdat na verloop van tijd nieuwe haarzakjes tot ontwikkeling zullen komen zal een regelmatige ’touch-up’ behandeling nodig blijken.
0   bij een groot aantal patiënten zal het niet lukken een acceptabele vermindering van haargroei te krijgen.
0   hoe donkerder de haren zijn, hoe meer kans op succes.

0   het effect van de behandeling is ook afhankelijk van de plaats van de haargroei: de oksels en de ‘bikinilijn’ zijn meestal relatief eenvoudig en snel onthaard. Haargroei op dikkere huid (rug, kin) is vaak veel hardnekkiger.
0   bij mensen met een donkerder huidtype is ontharen met laser risicovol omdat de laserstraal óók het pigment in de huid zal verhitten. Hierdoor kunnen ontkleurde huidplekken ontstaan. – 0 0   goede koeling tijdens het laseren is essentieel om de kans op dit soort pigmentschade te beperken. Het risico blijft -ook met een goede koeling- aanzienlijk.

0   mensen die gebruind zijn door de zon lopen hetzelfde risico op complicaties als mensen met een van nature gepigmenteerde huid. Zonblootstelling dient gedurende tenminste 6 weken vóór- en 6 weken na- de behandeling vermeden te worden. Ook ‘bruinen-zonder-zon’ mag niet worden gebruikt.
0   onoordeelkundig gebruik van de ontharingslasers kan leiden tot ernstige schade aan de huid die soms onomkeerbaar is. Verzeker uzelf ervan dat het centrum waar u de behandelin laat uitvoeren over de juiste kennis en apparatuur beschikt.
0   de ervaring leert dat mensen die wegens overbeharing behandeld zijn met de laser of IPL zelden 100% tevreden zijn met het resultaat. Vrijwel altijd is er sprake van een zekere mate van restbeharing die maar niet weg te krijgen lijkt, ook niet met herhaalde laserbehandelingen.


gerelateerde onderwerpen

ontharen – overzichtsfolder
overbeharing
lasertherapie – overzicht
waxen of harsen

Literatuur
Martella A et al: Photoepilation and Skin Photorejuvenation: An Update. Dermatol Reports. 2017 Jun 13;9(1):7116 (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven