Ontstoken tandvlees   (gingivitis)
 
index             index

een informatiefolder van de dermatoloogWat is het?
Wanneer uw tandvlees gezwollen is, pijnlijk is of wanneer het tandvlees gemakkelijk bloedt wanneer u uw tanden poetst is er waarschijnlijk sprake van gingivitis (ontstoken tandvlees). Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland en BelgiŽ heeft regelmatig met gingivitis te maken. Ontstoken tandvlees ontstaat wanneer bacteriŽn zich vermenigvuldigen in de ruimte tussen uw tanden en tandvlees. Deze bacteriŽn leiden weer tot irritatie, ontstekingen en bloeding. Wanneer ontstoken tandvlees niet behandeld wordt kunnen ernstiger aandoeningen ontstaan zoals peridontitis waarbij uiteindelijk tanden verloren kunnen gaan.
De meest voorkomende oorzaak van gingivitis is onvoldoende mondhygiŽne.

ontstoken
                           tandvlees

Wat zijn de oorzaken?

Tandplak   Verreweg de belangrijkste oorzaak voor gingivitis is plaque (plak) aan de tanden. Tandplak is een bijna onzichtbare, kleverige laag die hoofdzakelijk bestaat uit bacteriŽn. Het wordt  gevormd op de tanden wanneer suikers in de voeding worden omgezet door bacteriŽn die normaal in de mond aanwezig zijn. Door goed tandenpoetsen kan plak verwijderd worden. Elke dag vormt zich weer een nieuw laagje plak.
Tandplak die langer dan drie dagen op de tanden aanwezig is kan veranderen in tandsteen. Door tandsteen is plak moeilijker te verwijderen en zo ontstaat een 'veilige haven' voor bacteriŽn. Deze bacteriŽn kunnen zo makkelijker ontstoken tandvlees veroorzaken. Het tijdig verwijderen van plaque door goed poetsen en flossen helpt dus ontstoken tandvlees te voorkomen.


Geneesmiddelen    Diverse geneesmiddelen kunnen leiden tot een verminderde speekselproductie. Speeksel heeft een remmend effect op de groei van bacteriŽn. Daarom kan een vermindering van speeksel een toename van bacteriŽn en dus ook van gingivitis veroorzaken. Andere medicijnen kunnen leiden tot een overmatige groei van (slecht ontwikkeld) tandvlees wat de reiniging van de tanden belemmert.

Zwangerschap    Hormonale veranderingen in de zwangerschap kunnen het tandvlees gevoeliger maken voor de negatieve effecten van tandplak.

Voeding    Een tekort aan vitaminen (met name vitamine C) kan leiden tot een zwakker tandvlees zodat eerder ontsteking van het tandvlees kan ontstaan.

Diabetes    Mensen met suikerziekte hebben makkelijker ontstekingen in de mond. Dit kan komen door de verhoogde bloedsuikerspiegel, maar wellicht ook door een verminderde speekselproductie bij diabetici.

Candida infectie    Een uitgebreide candidainfectie van de mond kan het tandvlees zelf aantasten en sterk verzwakken waardoor bacteriŽle ontstekingen van het tandvlees makkelijker kunnen ontstaan. Een candidainfectie van de mond (ook wel spruw genoemd) is te herkennen aan de witte plekken op de tong en slijmvliezen die met een wattenstokje weg te vegen zijn.

Herpes infectie    Ook herpes kan het tandvlees aantasten. Deze speciale vorm van de infectie wordt ook wel herpetische gingivostomatitis genoemd. Bij deze aandoening zijn er kleine zweertjes op het tandvlees (en het wangslijmvlies en gehemelte) aanwezig.

Roken    Roken veroorzaakt een sterke vermindering van de natuurlijke afweer van de verschillende weefsels in de mond, waaronder ook het tandvlees. Bij rokers ontstaat daarom veel makkelijker gingivitis dan bij niet-rokers.

Hoe wordt het behandeld?
Behandeling ontstaat allereerst uit een goede reiniging van het gebit. Dit kan door de tandarts of de mondhygiŽniste gebeuren. Deze behandeling is vaak best pijnlijk omdat vooral de ruimte tussen het (ontstoken) tandvlees en de basis van de tanden moet worden gereinigd. De mondhygiŽniste zal ook instructies geven mbt de mondhygiŽne thuis. Flossen en een goede poetstechniek spelen hierin een hoofdrol.

Tandenborstel    neem een tandenborstel met zachte, afgeronde haren. Harde borstels beschadigen het tandvlees makkelijker waardoor weer ontstekingen kunnen ontstaan. Electrische tandenborstels zijn veel effectiever in het verwijderen van tandplak dan de conventionele tandenborstels vanwege het groot aantal roterende en trillende bewegingen.

Flossen    de tanden flossen is bijzonder belangrijk omdat hierbij tandplak verwijderd kan worden van plaatsen waar de tandenborstel niet goed bij kan. Toch wordt deze handeling het meest overgeslagen bij het verzorgen van het gebit. Mensen vinden flossen vaak een vervelend en lastig werkje. Laat het U ťťn keer goed uitleggen door de mondhygiŽniste, doe het trouw, en ontstoken tandvlees krijgt geen kans!
  
 
Gerelateerde onderwerpen


          copyright  


disclaimer en copyright