info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Perianaal trombose

perianaal trombose


Wat is het?

Uitwendige aambeien zijn het gevolg van verwijding en zwelling van de meest uitwendig gelegen delen van het adersysteem rond de anus. In een gestuwd en gezwollen ader is het risico op stolling groot. Dit fenomeen van bloedklontering (thrombose) kan dus vrij makkelijk in gestuwde uitwendige aambeien plaatsvinden. Dit wordt een peri-anaal trombose (PAT) genoemd. Perianaal trombose is een veel voorkomend verschijnsel. Synoniemen van peri-anaal trombose zijn: perianale randvene trombose, anale thrombose.

perianaal trombose
illustratie: een schets van de anatomische situatie bij perianaaltrombose. Het paarse element links is de aambei met het gestolde bloed

Hoe ziet het eruit?

Er ontstaat een blauw-paarse zwelling aan de rand van de anus met daaromheen vaak een flinke ontsteking. De perianaalthrombose kan wel het formaat hebben van een forse stuiterbal. Vrijwel altijd is er sprake van een ernstige, allesoverheersende pijn. Problemen met de ontlasting zijn vaak het gevolg van deze pijn.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Hoewel de perianaal thrombose geen zeldzaam probleem is, is er nog veel onduidelijk over het ontstaansmechanisme dat leidt tot de trombose. Een van de factoren die een rol lijken te spelen is obstipatie.

Hoe wordt het behandeld?

Conservatief
Een groot deel van de perianaal trombosen zal vanzelf weer verdwijnen, al dan niet ondersteund door dieetaanpassingen (extra vezels) en pijnstillende zalftherapie.

Operatief
Meestal zal echter toch gekozen worden voor een operatieve ingreep. De perianaal trombose kan worden ingesneden en het gestolde bloed kan worden verwijderd. Deze ingreep geeft een onmiddellijke verlichting van de pijn. Nog effectiever, met name op de langere termijn, is een volledige operatieve verwijdering van de peri-anaal trombose. Ook dit is een relatief kleine chirurgische ingreep die in principe poliklinisch wordt uitgevoerd.


Gerelateerde onderwerpen

anusklachten – overzicht

pijnklachten bij de anus (overzicht)
aambeien
marisken
jeuk rond de anus
proctalgia fugax (kramp bij de anus)

Literatuur
Allan A et al: Prospective randomised study of urgent haemorrhoidectomy compared with non-operative treatment in the management of prolapsed thrombosed internal haemorrhoids. Colorectal Dis. 2006 Jan;8(1):41-5


 

Schuiven naar boven