huidinfo
parapsoriasis
1

Wat is parapsoriasis?

Parapsoriasis is een rode, schilferende huidafwijking die vrij zeldzaam is. Hoewel de naam er op lijkt is het niet hetzelfde als psoriasis. De ziekte presenteert zich met rode vlekken, vooral aan de benen en op de romp. Deze plekken schilferen licht en geven soms wel jeukklachten, maar over het algemeen valt te jeuk wel mee. Meestal zijn de vlekken rond of ovaal van vorm maar er zijn ook vormen met langgerekte vlekken. Deze vorm wordt ook wel ‘digitate parapsoriasis’ genoemd.
Parapsoriasis wordt vooral bij volwassenen gezien, meer bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe wordt de diagnose parapsoriasis gesteld?
Omdat parapsoriasis zeldzaam is en nogal wat overeenkomsten kan hebben met veel voorkomende huidafwijkingen zoals psoriasis of eczeem wordt door de dermatoloog toch vaak toch een biopt voor nader onderzoek genomen.

Hoe wordt het behandeld?
Parapsoriasis kan soms goed reageren op corticosteroïd zalf. Ook lichttherapie (UVB-therapie) heeft vaak een goed effect, net zoals blootstelling van de huid aan de zon. Omdat parapsoriasis vaak weinig klachten geeft kiezen veel mensen er ook voor de aandoening onbehandeld te laten.

Verdere controles bij parapsoriasis
Bekend is dat parapsoriasis in een klein deel van de gevallen zich verder kan ontwikkelen tot een T-cel lymfoom (een vorm van huidkanker die uitgaat van de witte bloedcellen in de huid). Vaak zal de dermatoloog daarom een regelmatige huidcontrole afspreken (meestal 1x/jaar). Bij eerdere verandering in de huidafwijkingen (verdikkingen, verkleuringen, andere veranderingen) is het belangrijk de dermatoloog al eerder te consulteren omdat dan nieuw weefselonderzoek wellicht noodzakelijk is om een T-cel lymfoom uit te sluiten
.
huidAan parapsoriasis gerelateerde onderwerpen


                                       
copyright
disclaimer