huidinfo
ingenolmebutaat (picato)
1
Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel ingenol mebutaatgel. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.


Wat is
Picato ®?

Ingenol mebutaat gel is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van actinische keratosen. Het actieve bestanddeel van deze gel wordt gewonnen uit een plant uit de Wolfsmelkfamilie (Euphorbia peplus). De planten waaruit het geneesmiddel gewonnen wordt, worden speciaal hiervoor gekweekt in Australië. Sinds 2013 is ingenol mebutaat gel (Picato ®) ook in Nederland verkrijgbaar op doktersrecept.

Hoe werkt het?
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het geneesmiddel de afwijkende huidcellen precies aanpakt. Er lijkt sprake te zijn van activatie van bepaalde witte bloedcellen (neutrofiele granulocyten) die de aanval tegen de huidkankercellen uitvoeren.

picato (ingenolmebutate) actinische
             keratosen

Hoe wordt
Picato ® toegepast?
Picato ® wordt geleverd in twee sterkten:
 • Voor het gelaat en de kruin (0,015%) > de gel moet gedurende 3 dagen achtereen 1-maal daags worden aangebracht op de plekken.
 • Voor de romp, armen en benen (0,05%) > de gel moet gedurende 2 dagen achtereen 1-maal daags worden aangebracht op de plekken.
Voor elke behandeldag is een apart tubetje in de verpakking aanwezig
De gel moet aangebracht worden op een schone, droge huid. Na aanbrengen moet de gel 15 minuten drogen en de behandelde huid moet daarna gedurende 6 uur met rust gelaten worden. Na deze periode mag de huid wel weer (voorzichtig) gewassen worden.

Wat is de reactie van de huid op ingenolmebutaat?
Vanaf het moment dat de gel wordt toegepast is er in toenemende mate sprake van roodheid, irritatie en ontsteking van de behandelde huid. De reactie is meestal het sterkst aanwezig op dag 4 (dus na de periode dat de gel gesmeerd wordt). Het kan voorkomen dat de huid heel sterk reageert. Deze reactie kan bestaan uit jeuk, pijn, roodheid en zwelling. Een enkele keer wordt ook hoofdpijn waargenomen.
De klachten zijn het hevigst tot één week na het begin van de behandeling en verdwijnen meestal binnen twee weken (bij toepassing op gezicht en hoofdhuid) of binnen 4 weken (bij toepassing op romp en ledematen) na het begin van de behandeling.
Het effect van de behandeling kan pas goed worden vastgesteld als de huidreacties verdwenen zijn. De dermatoloog zal doorgaans na 2-3 maanden een controleafspraak adviseren om het effect van de behandeling goed te beoordelen.

Wanneer Picato ® niet gebruiken?
Door de hevige huidreactie die kan ontstaan wordt aangeraden de gel niet toe te passen bij actinische keratosen rond de ogen, aan de binnenzijde van de neusgaten, aan de binnenzijde van de oren of op de lippen
Hoewel er geen opname van het geneesmiddel door de huid lijkt op te treden wordt ontraden het middel te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de alternatieven voor Picato
®?
Voor de behandeling van actinische keratosen zijn verschillende behandelopties beschikbaar. De meest toegepaste zijn:
Overleg met uw arts welk geneesmiddel in uw situatie het meest geschikt is.
huidAan
ingenolmebutaat gerelateerde onderwerpen

   door Redactie Huidinfo                    
copyright
disclaimer