De Pigmentlaser

           
index

een informatiefolder van de dermatoloog






huidziekten A-Z
therapie A-Z

Oorzaken van teveel pigment
Teveel pigment in de huid kan verschillende oorzaken hebben. De grootste groep bestaat uit afwijkingen die bestaan uit een plaatselijke ophoping van natuurlijke pigmenten. Voorbeelden hiervan zijn moedervlekken, sproeten, levervlekken (lentigines) en zwangerschapsmasker (melasma). Dit natuurlijke pigment bestaat uit bolletjes met melanine, melanosomen genaamd. Deze worden gemaakt door de pigmentvormende cellen van de huid, de melanocyten.

Een belangrijke bron van kunstmatig pigment in de huid zijn tatoeages. Bij tatoeages liggen inktdeeltjes vrij in de huid. Hoewel het pigment niet in de huid thuishoort blijft het toch redelijk op zijn plaats omdat de inktdeeltjes zó groot zijn dat de opruimcellen van de huid: de macrofagen ze niet kunnen opnemen en afvoeren.


Hoe werkt de pigmentlaser?
Bij de behandeling van pigment in de huid wordt een laserstraal de huid ingeschoten. Deze laserstraal bestaat uit heel zuiver licht van één golflengte. De golflengte is zo gekozen dat vooral het pigment in de huid de laserenergie opneemt. Hierdoor wordt het pigment zeer sterk verhit in zeer korte tijd. Het gevolg is dat het pigmentbolletje in kleine stukjes uit elkaar spat. De kleine brokstukjes kunnen vervolgens door macrofagen (een soort witte bloedcellen) worden opgenomen en uit de huid worden weggevoerd.
Hoe langer de golflengte, hoe dieper de laserstraal kan doordringen in de huid. Voor diep liggend pigment zoals bij de meeste moedervlekken en tatoeages wordt dus meestal een laser met een lange golflengte gekozen. Wanneer het pigment oppervlakkiger ligt, zoals bij zonnevlekken kan voor een kortere golflengte gekozen worden.

Welke lasers zijn in principe geschikt?

Natuurlijk melanine pigment (moedervlekken, levervlekken, zwangerschapsmasker)
* Q-switched Robijnlaser (694 nm)
* Q-switched Nd:YAG laser (1064 nm)
* Q-switched Alexandriet laser (755 nm)

Tatoeages
* Zwarte inkt: Q-switched Robijnlaser, Q-switched Nd:YAG laser, Q-switched Alexandriet laser
* Blauwe en groene inkt: Q-switched Robijnlaser, Q-switched Alexandrietlaser
* Rood, oranje en gele inkt: Q-switched Nd:YAG laser, Pulsed Dye laser (585 nm, eigenlijk een vaatlaser)

Hoe effectief is het?
Met laser is heel veel mogelijk. Maar niet alles. Soms is een laser 'op papier' een goede keuze maar blijkt de therapie in de praktijk niet aan te slaan of slechts een tijdelijk effect te geven. Toch is dit de vraag waarop de consument voorafgaande aan de behandeling een antwoord wilt: is de behandeling de moeite en het geld waard? Geen kliniek kan daar vantevoren een helder antwoord op geven omdat het succes van de therapie ook afhankelijk is van individuele factoren bij de patient zelf. Toch kunnen enkele algemene principes wel een handvat geven voor een keuze.
  • hoe langer een bepaald type laser op de markt is hoe meer er bekend is over de effectiviteit op de korte én lange termijn en over bijwerkingen (dit geldt natuurlijk voor elke behandeling in de geneeskunde!).
  • hoe donkerder de te behandelen afwijking, hoe meer kans op succes.
  • hoe donkerder de normale huidskleur is hoe meer kans op pigmentatiestoornissen na de behandeling.

Moedervlekken
wetenschappelijk onderzoek: veel
veiligheid: onzeker
effectiviteit: matig tot laag
toelichting: nieuwe pigmentatie treedt vaak zeer snel op, diagnose dient bij moedervlekken vooraf door een ervaren dermatoloog gesteld worden. nestjes met pigmentcellen zitten vaak diep in de huid en zijn niet atijd even makkelijk met de laser uit te schakelen.
alternatief: operatief verwijderen, coagulatie.

Lentigo (zonnevlek, levervlek)
wetenschappelijk onderzoek: veel
veiligheid: goed (mits de diagnose door de arts juist gesteld is)
effectiviteit: redelijk
toelichting: met de laser wordt het zichtbare pigment in de hogere huidlagen geraakt en opgeruimd. De afwijkend functionerende pigmentvormende cellen dieper in de huid blijven meestal intact zodat de lentigo na verloop van tijd weer verschijnt. (video over hoe de pigmentlaser werkt)
alternatief: aanstippen met vloeibare stikstof.

Melasma (zwangerschapsmasker)
wetenschappelijk onderzoek: vrij veel
veiligheid: redelijk tot goed
effectiviteit: redelijk
toelichting: met de laser wordt het zichtbare pigment in de hogere huidlagen geraakt en opgeruimd. De overactiviteit van de pigmentaanmaak (deels door hormonale factoren) stopt niet door de laserbehandeling. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig. Omdat meestal grotere velden worden behandeld is de kans op vlekkige pigmentveranderingen aanwezig.
alternatief: blekende crèmes die hydrochinon bevatten (via arts), intense pulsed light, fractional laser

Tatoeagepigment
wetenschappelijk onderzoek: veel
veiligheid: redelijk tot goed
effectiviteit: sterk wisselend
toelichting: zwarte pigmenten reageren vaak goed op lasertherapie. Moderne, fel gekleurde, pigmenten reageren veel minder goed tot slecht.
alternatief: dermabrasie (geeft vaak lelijke littekens)



 






  






 
Gerelateerde onderwerpen:








Colofon

Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer