Pityriasis versicolor
 
index
            index

een informatiefolder van de dermatoloog
Synoniem: Zomergist Wat is het?
Pityriasis versicolor is een vrij veel voorkomende gistinfectie van de huid, die vooral in de zomer optreedt (vandaar de naam 'zomergist'). Het wordt veroorzaakt door de gist Malassezia furfur. Deze komt veel op de huid voor, maar veroorzaakt meestal geen duidelijk zichtbare infectie. Waarom de gist bij sommige mensen wel aanleiding geeft tot duidelijke huidafwijkingen is niet geheel duidelijk.

pityriasis
                        versicolor

Hoe ziet het eruit?
Typisch voor pityriasis versicolor zijn een tot enkele centimeters grote plekken, die vooral op borst en rug zijn gelokaliseerd. De plekken zijn doorgaans minder gepigmenteerd dan de niet aangedane huid, vooral bij gepigmenteerde of door de zon gebruinde huid. Dit komt omdat door de gistinfectie de werking van de pigmentcellen gedeeltelijk blokkeert. Bij de heel blanke huid zijn de aangedane plekken vaak juist iets donkerder dan de normale huid. Aan de rand van de vlekken is een heel fijne schilfering te zien. Soms wordt de schilfering pas duidelijk als de huid iets wordt opgerekt. Als deze ‘rektest’ positief is, is de diagnose al vrijwel zeker. Eventueel is de gist door de arts nog microscopisch aan te tonen.
 

Hoe wordt pityriasis versicolor behandeld?
De gistinfectie kan effectief worden bestreden met

 • ketoconazol creme.
  • Deze moet dagelijks op de aangedane huid worden aangebracht gedurende 2 weken. Het verdient aanbeveling daarnaast ook de hoofdharen enkele keren per week te wassen met ketoconazol hoofdgel.
 • seleensulfide suspensie.
  • Deze moet volgens voorschrift‘s avonds op de huid worden aangebracht en ‘s morgens worden afgespoeld. Deze behandeling dient enkele keren te worden herhaald
 • itraconazol tabletten
  • Voor zeer hardnekkige pityriasis versicolor kan ook een orale kuur met anti-gist medicijnen worden voorgeschreven.

Hoe zijn de vooruitzichten?
Zodra de gistinfectie afdoende is bestreden kan de huid weer normaal pigmenteren. Een goed gedoseerde zonblootstelling kan de pigmentatie verschillen van de huid vrij snel opheffen.
Pityriasis versicolor heeft helaas de neiging om na verloop van tijd opnieuw op te spelen.  
 

Gerelateerde onderwerpen          copyright  


disclaimer en copyright