Pruiken en haarwerken

                          
            index


een informatiefolder van de dermatoloog
Wat zijn het?
Pruiken worden al vele eeuwen toegepast. Van de 16e eeuw tot het eind van de 18e eeuw dienden ze vooral als statussymbool en werden ze gebruikt om de (hoge) maatschappelijke functie van de drager aan te geven (denk aan rechters in Engeland). In onze tijd wordt de pruik vooral gebruikt om haaruitval te verbergen. Uitgebreid haarverlies (tijdelijk of permanent) kan grote gevolgen hebben voor het geestelijk welzijn en het zelfbeeld van mensen. Pruiken of haarstukjes zijn producten gemaakt van haar of kunstvezel die bedoeld zijn om gedeeltelijk of algeheel haarverlies op het hoofd te verbergen.
 
Bij welke vormen van haaruitval worden ze gebruikt?
Haaruitval kan een permanent karakter hebben. De meest bekende vormen van blijvend haarverlies zijn alopecia androgenetica (haarverlies volgens het mannelijk patroon) en bepaalde vormen van alopecia areata.
Ook zijn er tijdelijke, maar soms langdurige, vormen van haaruitval zoals bijvoorbeeld na bepaalde vormen van chemotherapie of de klassieke uitgebreide vorm van
alopecia areata. Ook bij telogeen effluvium kan de gehele schedelhuid (of een groot deel daarvan) voor langere tijd kaal zijn. Een pruik of haarwerk is een nuttig hulpmiddel om deze haaruitval te verbergen.
 
Wat zijn de voordelen?
pruik
 • Een pruik kan in elk van de bovengenoemde vormen van haarverlies worden gebruikt.
 • Het werkt direct
 • Het is veilig in gebruik

 
Welke typen pruiken en haarwerken zijn er?

Er zijn vele soorten haarwerk te krijgen. De belangrijkste verdeling kan gemaakt worden tussen haarwerk van kunststof (acryl) en pruiken van echt haar:
 

 • Kunststof :
  • Voordelen: eenvoudig schoon te maken, relatief voordelig in aanschaf
  • Nadelen: door hittebronnen makkelijk te beschadigen, relatief korte levensduur, in de zomer warm om te dragen.
 • Echt haar:
  • Voordelen: kan (voorzichtig) gemodelleerd worden, natuurlijk effect, koel om te dragen, gaat relatief lang mee (tot 2 jaar)
  • Nadelen: moeilijker te onderhouden, kleur kan veranderen, relatief duur.
Een pruik of haarwerk aanschaffen?
Als U overweegt een pruik of haarwerk aan te schaffen is het verstandig dat U zich bij meerdere gespecialiseerde leveranciers laat voorlichten over wat voor Uw specifieke situatie de beste keus is. Neem ook contact op met Uw zorgverzekeraar. In bepaalde gevallen kanl de verzekering een tegemoetkoming in de kosten voor haar rekening nemen.huidziekten A-Ztherapie huidziekten
                       A-Z
   
Gerelateerde onderwerpen
Colofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer