Pseudofolliculitis barbae
index             index

een informatiefolder van de dermatoloog
Wat is het?

Bij pseudofolliculitis barbae is er sprake van kleine ontstekingen in de baardstreek door ingegroeide baardharen. De ontstekingen kunnen ontstaan op plekken waar haren geschoren worden. De haren kunnen dan ingroeien in de huid: zij maken een ‘valse route’ door de huid bij het uitgroeien of zij buigen na het uitgroeien terug richting de huid waar ze vervolgens de huid binnendringen.
puistjes in
                           de baardstreek


De ingroeiende haren veroorzaken een ontstekingsreactie in de huid omdat het afweersysteem van het lichaam de haren herkent als iets wat niet op díe plaats in de huid thuishoort (het reageert op het keratine in de haren). In veel gevallen ontstaan er talloos veel kleine ontstekingen tot 2-3 mm groot. De ontstekingen kunnen met puskopjes gepaard gaan, maar dat hoeft niet altijd. In veel gevallen ontstaan uit de ontstekingen kleine verdikte, donker gepigmenteerde littekens.

 

Wie krijgt het?

Pseudofolliculitis barbae wordt vooral bij jonge mannen in de baardstreek gezien. Mannen met een donkere huidskleur hebben een groter risico op dit probleem, vooral als hun haar een aanleg heeft tot krullen. In principe kan pseudofolliculitis ook ontstaan op andere plekken waar het haar geschoren wordt zoals het schaamgebied of de oksels, ook bij vrouwen.
pseudofolliculitis
                             in de
                             baardstreek:
                             ingegroeide
                             haren zijn te
                             zien.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is over het algemeen niet moeilijk de aandoening ‘op het oog’ te herkennen. Bij twijfel brengt de dermatoscoop (een soort handmicroscoop) uitsluitsel: de ingroeiende haren zijn dan goed te zien.

 

Hoe wordt het behandeld?

Het is te overwegen om niet meer te scheren, de haren kunnen dan immers niet meer telkens de huid doorsteken. Mensen die toch willen scheren kunnen dat beter niet te kort doen (alleen met de haarrichting mee scheren) en bijvoorbeeld niet elke dag te scheren maar bijvoorbeeld óm de dag.
Lasertherapie die tot doel heeft de haren te verwijderen kan eventueel ook worden toegepast. Helaas kan lasertherapie ook weer leiden tot pigmentatieveranderingen in het gebied: zowel hyperpigmentatie (donkerverkleuring) als hypopigmentatie (pigmentverlies) komen voor.


Gerelateerde onderwerpen
  

          copyright  


disclaimer en copyright