info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Roos

Wat is hoofdroos?

Roos is het gevolg van een vorm van eczeem op het behaarde hoofd. Het betreft een variant van seborrhoïsch eczeem, dat ook elders op het lichaam kan voorkomen. Talloze mensen hebben last van roos. Er is sprake van een lichte ontsteking van het behaarde hoofd, waardoor de hoofdhuid gaat schilferen en jeuken.

roos op het behaarde hoofd hoofdroos

Inhoud:

hoe ontstaat roos?

wie krijgt hoofdroos?

wat is de behandeling van roos?

wat lijkt op hoofdroos, maar is het niet?

veel gestelde vragen over roos

handige links en literatuur


Hoe ontstaat roos?

Roos is een vorm van eczeem dat ten dele wordt veroorzaakt door een gistinfectie van het behaarde hoofd. De gist heet officieel Pityrosporon ovale. Bij mensen zónder roos komt de gist ook voor, maar veel minder dan bij mensen mét roos. Het is onderzocht dat mensen met roos gemiddeld 922.000 gist-organismen per vierkante centimeter hoofdhuid bij zich dragen!

Wie kan roos krijgen?

Roos komt veel voor en mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen het krijgen.

roos hoofdroos

Hoe wordt het behandeld? 


Het bestrijden van de gisten kan een sterke verbetering van het eczeem opleveren, waardoor de roos (vrijwel) helemaal verdwijnt. 
Er zijn speciale anti-roos shampoos die het probleem wel onder controle kunnen houden. Ketoconazolshampoo is een product om de pityrosporon gist zelf uit te schakelen. Er zijn ook shampoos beschikbaar met koolteer en menthol er in. Deze tegen de schilfering en geven bovendien verlichting van de jeuk. Deze medicinale shampoos zijn voor te schrijven door de arts.

Een ander middel om de gist uit te schakelen is seleensulfide suspensie waarmee het behaarde hoofd kan worden behandeld. Seleensulfide suspensie is verkrijgbaar via een doktersrecept, maar is ook zonder recept bij de apotheek te koop.

Bij aanhoudende jeuk kan soms ook tijdelijk een corticosteroïd-houdende lotion worden voorgeschreven. Deze lotions zijn alleen te krijgen op doktersrecept.

Wat zijn de vooruitzichten?

Het is helaas niet mogelijk de gist voor eens en voor altijd uit te bannen. Vaak komt enige tijd na het staken van de therapie de roos weer geleidelijk terug.

Wat lijkt op roos maar is het niet?

Wanneer de ‘roos’ in het geheel niet reageert op de behandeling, of wanneer er sprake is van schilfering op een scherp begrensde plek op het behaarde hoofd is er wellicht sprake van een vorm van psoriasis in plaats van een seborrhoïsch eczeem. Aangezien bij psoriasis een iets andere behandeling op zijn plaats is, is het van belang dit onderscheid te maken.


Veel gestelde vragen over roos

Kan stress roos veroorzaken?

Stress is niet de oorzaak van hoofdroos, maar kan wel bestaande klachten van roos verergeren. Dit komt omdat het immuunsysteem van je lichaam gevoelig is voor stress en de roosklachten het gevolg zijn van een reactie van je immuunsysteem tegen de pityrosporon gist. Stress kan dus inderdaad roos verergeren. De toegenomen schilfering op het behaarde hoofd kan natuurlijk de stress weer verder verergeren. Gelukkig zijn er goede behandelmogelijkheden om de hoofdroos te bestrijden.


gerelateerde onderwerpen

pityrosporon folliculitis (gistpuistjes)
berg
schilfering op het behaarde hoofd – overzicht
seborrhoïsch eczeem
jeuk op het behaarde hoofd
tinea amiantacea (schalp)
schimmel op de hoofdhuid
psoriasis

literatuur
Borda LJ et al: Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol. 2015 Dec;3(2) Volledig artikel


Schuiven naar boven