huidinfo
ribbeloor
1

Wat is een ribbeloor?

Een ribbeloor is een variant van de vorm van de oorschelp. Bij deze anatomische variant is de kraakbeenrand van de oorschelp (meestal de bovenzijde) ribbelig of gegolfd. Dit ribbelig stukje is soms enkele centimeters lang. Ribbeloren zijn doorgaans symmetrisch en zijn niet heel zeldzaam.

Wat zijn de klachten bij een ribbeloor?
Meestal geeft een ribbeloor geen klachten. Maar als er langdurig en bij herhaling druk op de oorschelp wordt uitgeoefend kunnen op de uitstekende stukjes kraakbeen (de 'ribbels') een pijnlijk drukplekje ontstaan. Dit kan hinderlijk zijn bij slapen (de huid wordt gemangeld tussen het kraakbeen en het kussen) of bij het dragen van een 'on-ear' koptelefoon. Soms kunnen deze drukplekken zich uiteindelijk ontwikkelen tot een chondrodermatitis nodularis helices (kussenduivel).

Wat kan er aan een ribbeloor gedaan worden?
Wanneer er langdurig pijnklachten zijn kan geprobeerd worden chirurgisch het kraakbeen glad te schaven en de huid erover heen te hechten. Deze ingreep is vergelijkbaar met die voor een kussenduivel. Omdat de huid bij een ribbeloor al vrij strak gespannen staat ter plekke kan het soms moeilijk zijn de huid weer zo te sluiten dat de klachten definitief verdwijnen. Bij milde klachten kan soms ook succes geboekt worden met een stukje siliconenpleister dat voor de nacht over het ribbelig kraakbeen van het oor geplakt wordt. Hierdoor worden de wrijfkrachten (maar niet de druk) op de kraakbeenrand opgeheven.

huid


Aan ribbeloor gerelateerde onderwerpen

 door Redactie Huidinfo                  
copyright
disclaimer