Ziekte van Morbihan

           
index

een informatiefolder van de dermatoloog
Synoniemen: faciaal lymfoedeem, rosacea van Morbihan, maladie de Morbihan
huidziekten A-Z
therapie A-Z

Wat is het?
De ziekte van Morbihan is een aandoening die zeer nauw verwand is aan rosacea. De aandoening is betrekkelijk zeldzaam en uit zich door roodheid en zwelling in (vooral) de bovenste helft van het aangezicht. Er kan ook zwelling optreden van de oogleden. In feite is er sprake van een vorm van lymfoedeem in het gelaat. De aandoening gaat in veel gevallen gepaard met puistjes en komt vrijwel uitsluitend bij volwassenen voor. In ernstige gevallen kan het oedeem zo fors zijn dat het (behalve cosmetische bezwaren) ook het zicht van de patiŽnt kan belemmeren als gevolg van de zwelling van de oogleden.

maladie de morbihan

Hoe ontstaat het?
Over de oorzaken van de ziekte van Morbihan bestaat nog veel onduidelijkheid. Men vermoedt dat de zwelling van de gelaatshuid ontstaat omdat er sprake is van een afvoerbelemmering van de lymfevaten die weer het gevolg is van de hardnekkige ontstekingsreactie van de huid bij rosacea.

Hoe wordt het behandeld?
De behandeling is gericht op het tot staan brengen van de ontstekingsreactie in het gelaat. Meestal wordt gekozen voor een behandelplan dat vergelijkbaar is met dat voor 'gewone' rosacea. Behandeling met antibiotica uit de tetracyclinegroep (bv. doxycycline en minocycline) en isotretinoÔne horen tot de mogelijkheden. Ook manuele lymfrainage kan overwogen worden. 


  


 
Gerelateerde onderwerpen:
Colofon

Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer