Scheurbuik
                          
            index


een informatiefolder van de dermatoloog
Wat is het?

Scheurbuik is een ziekte die wordt veroorzaakt door een langdurig tekort aan vitamine C. Veel mensen denken dat scheurbuik een aandoening is uit het verleden, uit de tijd van de lange zeereizen per zeilschip. Geschat wordt dat tussen 1500 en 1800 ongeveer 2 miljoen zeelieden aan scheurbuik zijn gestorven. De Britse marine verloor in die jaren meer zeelui aan scheurbuik dan in gevechten met vijandige schepen. Helaas komt ook in onze tijd een chronisch tekort aan vitamine C in het dieet voor: met name ouderen met ondervoeding lopen risico's op vitamine C gebrek.

 

Hoe ziet het eruit?

De meest opvallende verschijnselen van scheurbuik zijn ontstekingen van het tandvlees. Ook komen bloedingen van het tandvlees voor. De huid vertoont kleine bloedingen onder de huid (petechiŽn) en alle slijmvliezen (mond, neus, genitaalgebied) kunnen spontaan gaan bloeden. Ook ontstaan soms ernstige inwendige bloedingen.
Andere verschijnselen zijn malaise, geelzucht, zwellingen van ledematen, botpijn, uitval van tanden en neurologische klachten. Zonder tijdig innemen van vitamine C zal de patiŽnt met scheurbuik uiteindelijk overlijden.


petechien bij
                    scheurbuik scheurbuik

 

Hoe kan het worden behandeld en voorkomen?

Door weer voldoende vitamine C in te nemen wordt scheurbuik weer bestreden. Grote hoeveelheden vitamine C zitten in sinaasappels, citroenen en ander citrusfruit. Ook kiwi's, tomaten en allerlei soorten bessen zijn rijk aan vitamine C. Groenten als broccoli, kool en wortelen zijn eveneens een goede bron van vitamine C.
Dat er een verband was tussen het voorkůmen van scheurbuik en het nuttigen van vers fruit en verse groente werd al in vroeger eeuwen waargenomen. In 1734 publiceerde de Leidse arts Bachstrom een boek over scheurbuik waarin hij als eerste stelde dat scheurbuik uitsluitend te wijten was aan chronisch tekort aan vers fruit en verse groenten. Pas in 1932 werd vitamine C ontdekt. Vanwege de unieke rol van vitamine C tegen scheurbeuk werd de officiele naam 'ascorbinezuur' (anti-scheurbuik > anti-scorbotic > ascorbine!).
huidziekten A-Ztherapie huidziekten
                       A-Z
zoeken  

 
Gerelateerde onderwerpen

logozoeken