Seleensulfide (therapie bij zomergist)
 
index             index

een informatiefolder van de dermatoloogBelangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel seleensulfide. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vr gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.


Wat is het?
Seleensulfide (of: selenium sulfide, merknaam Selsun ) is een geneeskrachtige shampoo die gebruikt kan worden tegen pityriasis versicolor (zomergist) en seborrhoisch eczeem van het behaarde hoofd. Het schakelt de overtollige gisten aan die verantwoordelijk zijn voor de genoemde huidproblemen. Hoewel het geneesmiddel voor beide indicaties is geregistreerd wordt het vooral ingezet voor de behandeling van pityriasis versicolor. Voor de behandeling van seborrhoisch eczeem zijn er alternatieven die de voorkeur verdienen (bron: farmacotherapeutisch kompas 2012, college voor zorgverzekeringen).

Wie is niet geschikt voor deze therapie?
Seleensulfide wordt niet voorgeschreven bij zwangeren en kinderen.
Wanneer de huid beschadigd is kan het middel ook niet worden toegepast omdat er dan een groter risico bestaat op opname door de huid heen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?
Soms kan er irritatie van de huid optreden, in zeldzame gevallen kan haaruitval of haarverkleuring ontstaan.
Door langdurig gebruik of gebruik op de beschadigde huid kan resorptie van seleensulfide ontstaan: dit kan leiden tot maag en darmstoornissen, tremoren en metaalsmaak in de mond. De uitgeademde lucht kan dan naar knoflook ruiken.

Hoe wordt het gebruikt?
Bij de behandeling van pityriasis versicolor wordt zowel de aangedane huid behandeld als het behaarde hoofd. Er wordt verondersteld dat het behaarde hoofd kan dienen als reservoir voor de gisten die de kenmerkende huidafwijkingen bij pityriasis versicolor kunnen veroorzaken.

Lichaam: de suspensie aanbrengen met een kleine hoeveelheid water en dit 10 minuten laten intrekken, daarna zorgvuldig afspoelen.
Doe dit 1x per dag gedurende 7 dagen.

Hoofdhuid: verwijder metalen voorwerpen uit het haar en de oren, dit is belangrijk omdat seleensulfide metalen voorwerpen kan aantasten. Was de haren eerst met gewone shampoo. Gebruik vervolgens 5-10 ml van de seleensulfide suspensie en wrijf de haren en hoofdhuid hier goed mee in. Laat dit vervolgens 2-3 minuten goed inwerken en spoel vervolgens grondig uit.
Doe dit 2x per week gedurende 2 weken.

Vermijd contact met de ogen en slijmvliezen. Na contact met de ogen goed spoelen met water. Na gebruik goed de handen wassen en nagels borstelen: seleensulfide kan in principe de nagels donker laten verkleuren.

Alternatieven
Voor de behandeling van pityriasis versicolor kan ook ketoconazol shampoo en -crme worden gebruikt. Bij uitgebreide infecties kan ook een orale kuur met anti-gist medicijnen (itraconazol) worden voorgeschreven.
Aan seleensulfide gerelateerde onderwerpen

  

          copyright  


disclaimer en copyright