huidinfo
informatie over smetplekken (intertrigo)


Wat zijn smetplekken?

Smetplekken (intertrigo) is de algemene term voor roodheid in de lichaamsplooien zoals de liezen, de oksels en onder de borsten. Het probleem komt vooral voor bij mensen met overgewicht, patiŽnten met diabetes en patiŽnten die langdurig bedlegerig zijn. Ook bij jonge baby's komt intertrigo regelmatig voor. Bij hen wordt dit probleem Ďluiereczeemí genoemd.

Hoe ontstaat het?
Belangrijke factoren die intertrigo bevorderen zijn overgewicht, transpiratie, wrijving en incontinentie voor urine. Door deze beschadigende factoren wordt de huid bovendien gevoelig voor infectie met bacteriŽn en schimmels. Deze Ďsecundaire infectiesí verergeren en onderhouden de intertrigo. Een algemeen voorkomende infectie bij intertrigo is die met Candida albicans.

smetplekken (of intertrigo) onder de borsten

Hoe ziet het eruit?
Intertrigo begint vaak als een roodkleurige, iets nattende plek. Deze plek jeukt meestal, maar kan ook flink pijnlijk zijn in het geval ook kloofjes gaan ontstaan. Indien schilfering aan de randen van de intertrigo plek optreedt, gecombineerd met bultjes en puistjes is er sprake van een superinfectie met Candida gisten. Wanneer de huid bovendien geÔnfecteerd wordt met een bacterie kan geel wondvocht geproduceerd worden.
 
Intertrigo is voor de arts eenvoudig te herkennen. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. In sommige gevallen is intertrigo moeilijk te onderscheiden van andere huidaandoeningen die in de huidplooien kunnen voorkomen zoals psoriasis, erythrasma of seborrhoÔsch eczeem. In die gevallen kan eventueel aanvullend onderzoek nodig zijn. Dit aanvullend onderzoek kan bestaan uit kweekonderzoek, microscopisch onderzoek of weefselonderzoek.

Hoe wordt het behandeld?
Meestal wordt gekozen voor het aanbrengen van een verzorgende, indrogende zalf zoals zinkolie of zinkzalf. Gist infecties worden behandeld met een antischimmelmiddel zoals miconazol of sulconazol. Een bacteriŽle infectie wordt bestreden met een lokaal antibioticum.

Hoe kan intertrigo voorkomen worden?
Om intertrigo te voorkomen is het natuurlijk van groot belang om de uitlokkende factoren te bestrijden. Het voorkůmen van wrijving en het tegengaan van opweken van de huid door vocht (zweet, urine) staat voorop. Voor de langere termijn is het tegengaan van overgewicht een goede maatregel om intertrigo tegen te gaan
.

Huidvraag: hoe voorkom ik smetplekken?


Aan smetplekken gerelateerde onderwerpen


        door Redactie Huidinfo                               
copyright
disclaimer
Google