huidinfo
splijtende nagels


Wat zijn gespleten nagels?

Splijtende nagels (onychoschizia, lamellaire nageldystrofie) is een niet-zeldzaam probleem. Typisch voor deze vorm van nagelsplijting is het ‘afschilferen’ van de nagels aan de top. Er is dus sprake van splijting in het horizontale vlak van de nagelplaat.
 

splijtende nagel (onychoschizia)
Hoe ontstaat de splijting in de nagel?
Hoewel meerdere vormen van voortdurende belasting van de nageleinden kunnen bijdragen aan onychoschizia is de belangrijkste factor het uitdrogen van de nagel door regelmatig contact met water en zeep. Bij het natworden van de nagel wordt deze zacht en vervolgens droogt de nagel weer op. Wanneer dit te vaak gebeurd kan er een splijting in de nagelplaat optreden. In de ‘barstjes’ die ontstaan kunnen vervolgens weer water, vuil en zeepresten zich ophopen waardoor het probleem nog eens verergert.

In een overgrote meerderheid van de gevallen zal het bovenstaande de belangrijkste oorzaak zijn van het probleem. Een enkele keer kan de splijting in verband worden gebracht met een onderliggende ziekte zoals polycythaemia vera.

Wie krijgt het?
Onychoschizia wordt vooral gezien bij vrouwen.

Hoe worden splijtende nagels behandeld?
Belangrijk is natuurlijk de blootstelling aan te veel water en zeep te vermijden. Soms is het gebruik van nagellak behulpzaam in het beschermen en verstevigen van de nagelplaat
.Aan gespleten nagels gerelateerde onderwerpen                                       
copyright
disclaimer