info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

UVB lichttherapie

Wat is UVB therapie?

UVB lichttherapie kan worden gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten ontstekingsziekten van de huid zoals eczeem en psoriasis. Het licht heeft onder andere een ontstekings-remmende werking. De meeste ziekenhuizen hebben UVB lichtcabines beschikbaar voor de behandeling.

uvb lichttherapie

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het gebruik van ultraviolet B lichttherapie bij huidziekten. Het vervangt niet de uitleg van uw behandelend arts. Raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is ultraviolet B (UVB) licht?

Ultraviolet B licht is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. In de meeste ziekenhuizen bevinden zich lichtcabines voor UVB licht.

Voor welke aandoeningen is UVB behandeling geschikt?

UVB behandeling kan worden toegepast bij verschillende huidaandoeningen. De belangrijkste huidproblemen waarvoor UVB kan worden ingezet zijn:
0 psoriasis
0 eczeem
0 lichen planus
0 vitiligo
0 lichtallergie
0 pityriasis lichenoides
0 jeuk

Hoe werkt UVB therapie?

Tijdens de UVB therapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van de huidskleur wordt een belichtingschema bepaald. De belichtingstijd wordt zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden. Als iemand te veel UVB krijgt, kan roodheid van de huid ontstaan, die op zonnebrand lijkt. De huid wordt 3 keer per week belicht. De duur van de UVB-kuur wisselt maar kan 2-3 maanden bedragen.
Om de ogen te beschermen moet tijdens de lichtbehandeling een beschermende bril gedragen worden.

UV-thuisbehandeling

Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk de UV therapie ook thuis te volgen. Dit geeft behalve het voordeel van meer privacy ook de mogelijkheid om de belichting uit te voeren op de momenten van de dag dat het U goed uitkomt. Deze thuistherapie kan door uw dermatoloog worden aangevraagd.

Wordt UVB therapie vergoed door de zorgverzekering?

UVB lichttherapie is een belangrijke behandelmethode voor veel chronische huidziekten. De behandeling met UVB werd daarom ook altijd volledig vergoed door de zorgverzekeraars. Sinds kort hebben een aantal zorgpolissen de clausule dat maar een deel van de kosten worden vergoed. Het is goed om daar navraag naar te doen voordat u met de behandeling begint. Of beter nog: voordat u een nieuwe ziektekostenverzekering afsluit…

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van UVB lichttherapie?

korte termijn

verbranding
door verschillende oorzaken kan de huid ‘zonnebrand’ oplopen. Dit kan verbranding zijn in de belichtingscabine, maar ook verbranding buiten. Door de therapie heeft de huid immers al bijna de maximale dosering UVB licht te verwerken gehad. Extra zonlicht buiten kan dan alsnog leiden tot verbranding van de huid. Beschermende kleding en zonnebrandcreme kunnen dus nodig zijn.

lange termijn

huidkanker
net als bij blootstelling aan gewoon zonlicht kan de huid door UVB therapie lichtschade oplopen die uiteindelijk kan leiden tot huidkanker. Door het aantal behandelkuren te beperken evenals de duur per UVB-kuur kan dit risico worden beperkt.
vroege veroudering van de huid

Welke voorzorgsmaatregelen zijn nodig?

tijdens de behandeling
* bescherming van ogen met UV bril
* afdekken van geslachtsdelen met smalle onderbroek
* meldt uw arts wanneer u nieuwe medicijnen krijgt voorgeschreven tijdens de UVB lichtkuur. Van deze geneesmiddelen kan de huid soms extra gevoelig worden voor licht (bijvoorbeeld door antibiotica). Het kan dan nodig zijn de therapie tijdelijk te staken.
* bij griep of andere ziekteklachten is het vaak ook beter de behandeling even te onderbreken.

na de behandeling
* vermijden van onnodige zonblootstelling om te voorkomen dat de huid overbelast wordt en verbrandt. Deze voorzorgen neemt u op alle dagen van de week (dus niet alleen op belichtingsdagen).

Alternatieven voor UVB therapie

PUVA therapie is een alternatief voor UVB therapie. Het slikken van het bijbehorende psoraleen kan nog al eens leiden tot bijwerkingen. PUVA wordt daarom relatief nog maar weinig gebruikt.


Uw informatiefolder over UVB lichttherapie is mede mogelijk gemaakt door onze sponsor. De sponsor heeft geen invloed op de inhoud van de foldertekst.

waldmann


gerelateerde onderwerpen

PUVA-therapie
psoriasis
psoriasis bij kinderen
eczeem
vitiligo
lichen planus
jeuk
zorgverzekering en de huid

literatuur
Rodenbeck D et al: Phototherapy for atopic dermatitis. Clin Dermatol. 2016 Sep-Oct;34(5):607-13.

Schuiven naar boven