Ulerythema ophryogenes
 
index
            index

een informatiefolder van de dermatoloog
Synoniem: anservel van het gelaat, keratosis pilaris atrophicans faciei

Wat is het?

Ulerythema ophryogenes is eigenlijk een variant van keratosis pilaris. Keratosis pilaris (Nederlands: anservel) is een ruw aanvoelende huid die vooral voorkomt aan de strekzijde van de bovenarmen en bovenbenen. Het komt bijzonder veel voor. Ulerythema ophryogenes heeft dezelfde kenmerken als anservel aan de armen en benen maar het bijzondere is dat het ontstaat in het gelaat. Met name aan de wangen en aan de wenkbrauwen. Vooral de roodheid in de wenkbrauwen is heel karakteristiek voor ulerythema ophryogenes.

anservel van de
                          wenkbrauw

 

Hoe ziet het eruit?

Het meest opvallend is een vrij forse, blijvende roodheid van de wangen. Vaak is ook een deel van het voorhoofd en de wenkbrauwen aangedaan. De huid kan op deze plaatsen ruw aanvoelen. Dit komt door de toename van hoornweefsel rond de openingen van de haarzakjes. Soms ontstaat haaruitval aan de buitenste uiteinden van de wenkbrauwen.

 

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van ulerythema ophryogenes is niet bekend. Er is bijna altijd sprake van een atopische aanleg (aanleg voor eczeem en asthma). De meeste patienten met ulerythema hebben ook ‘gewone’ keratosis pilaris. Ulerythema ophryogenes komt vooral voor bij kinderen en jong-volwassenen.

 

Hoe wordt het behandeld?

Er is geen genezende behandeling voor ulerythema mogelijk. Goede verzorging van de huid met onderhoudscrème en bescherming tegen fel zonlicht helpen de klachten te verminderen. In de loop van de jaren neemt de vurigheid en ruwheid van de huid vaak wel af.


  
 
Gerelateerde onderwerpen


          copyright  


disclaimer en copyright