Ultrageluid tegen rimpels (Ulthera )
           
index

een informatiefolder van de dermatoloog






huidziekten A-Z
therapie A-Z

Wat is het?
Het idee achter ultrageluid therapie tegen rimpels is gebaseerd op het gegeven dat verhitting van de huid de aanmaak van bindweefsel kan activeren. Dit fenomeen werd jaren geleden al beschreven bij bijvoorbeeld CO2 laser therapie. Bij het verdampen van de opperlaag van de huid werd ook warmte doorgegeven aan de diepere huidlagen. Deze warmte zorgde voor stimulatie van de bindweefselproductie.
Een aantal onderzoekers heeft gezocht naar manieren om diepere huidlagen te verhitten (en daarmee de bindweefsel-aanmaak te stimuleren) zonder dat de opperlaag van de huid te hoeven beschadigen. Zij veronderstelden dat de ultrageluidtherapie (die ook bijvoorbeeld wordt gebruikt bij het vergruizen van nierstenen) hiervoor geschikt zou kunnen zijn.

Hoe vindt de behandeling plaats?
De ultrageluidgolven worden via een transducer op de huid losgelaten. De geluidsgolven verhitten de diepere huidlagen. Deze opwarming wordt door de meeste mensen als vrij pijnlijk ervaren. Door sommige klinieken wordt pijnstilling gegeven voor de procedure begint.
De ultrageluidtherapie wordt vooral gebruikt voor rimpels op het voorhoofd.

rimpels

Wat zijn de effecten?
Door de verhitting kan een directe samentrekking van bindweefsel plaatsvinden (vergelijk het samentrekken van een biefstuk die in de pan gebakken wordt). Er kan dus een direct effect worden gezien. Ook kan er een tijdelijke zwelling van het weefsel optreden zodat de huid ook wat strakker aanvoelt. In principe volgt in de periode daarna een tijdelijke toename van bindweefsel en vermindering van rimpels en plooien. Klinieken die de behandeling aanbieden claimen daarom dat het optimale effect pas na een aantal maanden zichtbaar wordt.

De behandeling met ultrageluid zorgt voor verhitting van de huid. Dit is aangetoond in huid van lijken en proefdieren (lit). Ook is bekend uit vroeger onderzoek dat verhitting van de huid tot extra bindweefsel aanmaak leidt.
Er zijn momenteel (juli 2011) geen onafhankelijke, peer-reviewed artikelen in de literatuur over de klinische effecten van ultrageluidtherapie. Over hoe lang eventuele goede resultaten stand houden zijn onvoldoende gegevens. 


 






  





 
Gerelateerde onderwerpen








Colofon

Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer