huidinfo
huidreactie na vaccinatie


Welke huidreaties kunnen na vaccinatie voorkomen?
Een huidreactie op een vaccinatie komt bij kinderen regelmatig voor. Over het algemeen zijn de reacties mild en worden ze vooral gemeld na de eerste vaccinatie (de twee-maanden vaccinatie). De ranglijst van de belangrijkste huidreacties na vaccinatie:

1. Pijn
Dit komt eigenlijk bij alle kinderen voor, bij elke vaccinatie. De prik zelf is natuurlijk al pijnlijk. Bovendien is de plek waar de vaccinatie gegeven is ook pijnlijk, vooral bij aanraking. Deze pijn trekt meestal binnen 2 dagen weg. Wrijven na de vaccinatie en afkoelen met koude kompressen lijkt geen extra pijnverlichting te geven.

2. Koorts
Koorts komt ook regelmatig voor. Koorts komt even vaak voor als alle hier onderstaande bijwerkingen bij elkaar. De koorts ontstaat meestal 2 dagen na de vaccinatie en houdt doorgaans 1 dag aan. Na de BMR-vaccinatie treedt de koorts pas 5-12 dagen na de vaccinatie op. Meestal zal de koorts tot zo'n 39 ° C beperkt blijven, maar soms is deze toch hoger. De koorts is het gevolg van een reactie van het lichaam tegen de stukjes virus en bacterie die in het vaccin zitten. Soms ontstaat er hoge koorts die weer kan leiden tot een koortsstuip. Deze bijwerking treedt maar weinig op.

3. Harde plek in de huid
Na de vaccinatie kan soms een harde, pijnlijke schijf ontstaan op de plek van de injectie. Deze zwelling ('infiltraat') blijft vaak vele dagen aanwezig maar trekt dan weer vanzelf geleidelijk weg.

4. Uitgebreide zwelling van het gevaccineerde been of de gevaccineerde arm
De ernst van de plaatselijke verschijnselen wordt ingedeeld op basis van de omvang van roodheid en/of zwelling in ‘mild’ (< 2,5 cm diameter), ‘matig’ (2,5-6 cm), ‘heftig’ (7-15 cm) en ‘extreem’ (>15 cm). Bij de heftige reacties (die vooral na een booster DKTP vaccinatie wordt gezien) kan soms gedacht worden aan allergische reacties of infecties maar daar blijkt in de meeste gevallen dan toch geen sprake van te zijn. Onduidelijk is nog hoe deze zwellingen ontstaan. De zwellingen verdwijnen meestal na 5 dagen. Omdat bij een uitgebreide roodheid en zwelling toch een allergische reactie of een infectie niet helemaal uit te sluiten is, is het verstandig met uw kind naar de huisarts te gaan als deze heftige reactie optreedt.

5. Rode vlekjes
Na de BMR vaccinatie kunnen soms kleine rode vlekjes ontstaan, verspreid over de huid. Dit is in feite het in lichte mate doormaken van de mazelen of de rode hond. De vlekjes gaan vaak gepaard met koorts en verdwijnen weer vanzelf.

huid


 
Aan huidreacties na vaccinatie gerelateerde onderwerpen

  Literatuur: David S, Vermeer-de Bondt P, Van der Maas N: Toename van lokale verschijnselen bij 4-jarigen na revaccinatie met DKTP. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A980

copyright
disclaimer