Venous lake
           
index


een informatiefolder van de dermatoloog


huidziekten A-Z

Wat is het?  venous lake
                   op de lip
Een venous lake is een verwijdt bloedvaatje in het gelaat (meestal op de onderlip) dat er uit ziet als een rood-paars tot zwart zwellinkje.


Wie krijgt het?
Venous lake komt vooral voor bij mensen van 50 jaar of ouder. Mensen met een uitgebreide voorgeschiedenis van blootstelling aan de zon lijken een verhoogd risico te hebben op het ontwikkelen van een venous lake. Mannen hebben vaker een venous lake dan vrouwen.


Hoe wordt de diagnose gesteld?
Soms kan een venous lake op het eerste gezicht worden aangezien voor een moedervlek, een melanoom of een pyogeen granuloom. Nauwkeurige inspectie maakt het stellen van de diagnose goed mogelijk: typisch voor een venous lake is dat je het bloed uit het vaatje kunt wegduwen. De diagnose is vooral makkelijk te stellen door gebruik te maken van een dermatoscoop: een soort microscoopje dat het stellen van de juiste diagnose bij diverse huidafwijkingen makkelijker maakt voor de dermatoloog.


Hoe wordt het behandeld?

Een venous lake kan worden dichtgebrand (gecoaguleerd). Soms blijft wel een klein littekentje achter.
In sommige gevallen is laserbehandeling een optie. Ook het biopteren van het venous lake en het vervolgens hechten van het wondje kan mooie resultaten geven.


 


  


 

Gerelateerde onderwerpen

Colofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer