huidinfo
ouderdomswratten (verruca
                  seborrhoica)


Wat is een ouderdomswrat?

Een ouderdomswrat (verruca seborrho´ca) is een volkomen goedaardig 'aangroeisel' van de huid. Een ouderdomswrat ontstaat meestal op de volwassen leeftijd.


ouderdomswrat
Hoe zien ze eruit?
De ouderdomswrat kan vele gedaanten aannemen. Soms is het een ruwe, halfbolvormige, wratachtige plek. Soms zijn ze heel dun (vooral in het gezicht) en lijken zij meer een bruine vlek dan een wrat. Ook kunnen zij vele kleuren vertonen: van huidkleurig tot donkerbruin en zelfs zwart. Ook kunnen meerdere kleuren in een wrat voorkomen. Het wekt dus geen verbazing dat ouderdomswratten daarom nog wel eens ten onrechte worden aangezien voor melanomen of andere gepigmenteerde huidafwijkingen.
Sommige mensen kunnen vele honderden ouderdomswratten ontwikkelen. De afmeting van de wratten varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Waardoor worden ouderdomswratten veroorzaakt?
Ouderdomswratten ontstaan in de opperhuid. De oorzaak van hun ontstaan is onbekend. Zij ontstaan zowel op aan zonlicht blootgestelde huid als op huid die relatief weinig door zonlicht beschadigd is.
Wel bestaat de indruk dat mensen die in het verleden relatief veel aan de zon zijn blootgesteld een grotere kans hebben op het ontwikkelen van (veel) ouderdomswratten dan anderen.

Hoe kunnen ze worden behandeld?
Omdat de wratten enkel in de opperhuid verankerd liggen kunnen ze eenvoudig van de huid worden geschraapt met een zgn 'scherpe lepel'. Er blijft dan een klein schaafwondje over dat over het algemeen fraai geneest. Voor de behandeling van heel vlakke ouderdomswratten in het gelaat wordt meestal vloeibare stikstof gebruikt. Hiermee worden de wratjes zeer kort bevroren en vallen zij na verloop van een aantal dagen vanzelf af
.
ADVERTENTIEAan ouderdomswratten gerelateerde onderwerpen      door Redactie Huidinfo        
copyright
disclaimer
Google