huidinfo
vingertopeenheid bij
         corticosteroiden
1
Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het smeren van corticosteroidcremes en -zalven. De folder vervangt niet de bijsluiter die bij de geneesmiddelen horen, of de uitleg van uw eigen arts. Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Corticosteroïd zalf smeren: hoeveel eigenlijk?
Crèmes en zalven met corticosteroïden worden ingezet bij een groot aantal huidziekten, zoals eczeem en psoriasis. Voor veel mensen is het moeilijk vast te stellen hoeveel zalf gesmeerd moet worden. Als er geen duidelijke richtlijn is zijn de meeste mensen geneigd om te weinig zalf te gebruiken. En dat is jammer omdat de therapie die door de arts is ingesteld dan niet optimaal helpt. Wanneer uw arts U corticosteroïdzalf voorschrijft kan hij met u afspreken dat u de onderstaande richtlijn voor zalfhoeveelheid toepast.

Wat is de vingertop-eenheid?
Om mensen te helpen de goede hoeveelheid zalf toe te passen is een handigheid bedacht die internationaal gebruikt wordt: de vingertop-eenheid (VTE, in het Engels: fingertip unit, FTU). Het is de hoeveelheid zalf uit een standaard tube die in één lijn uitgeknepen precies op het laatste vingerkootje van de wijsvinger past. Zie de foto.

Natuurlijk is niet ieders vingerkootje even groot. Gemiddeld weegt de zalf op een vingertop van een volwassen man 0,5 gram en bij een volwassen vrouw 0,4 gram. In de praktijk maakt dit verschil niet heel veel uit.

Hoeveel vingertop-eenheden zalf gaan er op één huidgebied?
Onderstaande tabel geeft aan hoeveel VTE's zalf ongeveer nodig zijn om een huidgebied te bedekken met de juiste hoeveelheid zalf.


leeftijd
aantal VTE's per smeerbeurt


hoofd+hals
1 arm+1hand
1 been+1voet
borst+buik
rug+billen
hele lichaam

3-12 maanden
1
1
1,5
1
1,5
8,5

1-2 jaar
1,5
1,5
2
2
3
13,5

3-5 jaar
1,5
2
3
3
3,5
18

6-10 jaar
2
2,5
4,5
3,5
5
24,5

volwassenen
2,5
4
(arm 3 / hand 1)
8
7
7
40


tabel naar Long en Finlay (zie bronvermelding)

Hoeveel zalf is er dan bijvoorbeeld nodig om gedurende 1 week de beide armen en handen van een volwassene 1x/dag in te smeren?
2 x 4 VTE's per dag= 8x7 VTE's per week = 56 VTE's x 0,5 gram = bijna een heel tubetje van 30 gram!

De handmaat
Meestal is het in te smeren huidgebied niet precies één arm of 2 benen maar heeft iemand bijvoorbeeld het volgende in te smeren: de elleboogsplooien, de nek, de hals, de buik, de handruggen en de knieholten. Om toch te bepalen hoeveel zalf gesmeerd moet worden kan de handmaat worden toegepast. Om het huidgebied dat net zo groot is als een volwassen hand in te smeren is ongeveer 0,5 VTE nodig. Zo kan op vrij eenvoudige wijze bepaald worden hoeveel VTE's per smeerbeurt nodig zijn wanneer de in te smeren huid verdeeld is over meerdere kleine gebieden.
Voor de persoon in het voorbeeld: elleboogsplooien (2x0,5), de nek (0,5), de hals (1), de buik (3), de handruggen (2x0,5) en de knieholten (2x0,5)= 7,5 VTE per smeerbeurt.

Hoeveel corticosteroïdzalf mag ik smeren?
Hoeveel en hoe vaak een corticosteroïdzalf gesmeerd mag worden is afhankelijk van een aantal factoren waaronder:
 • de huidaandoening waarom het gaat
 • de sterkte ('klasse') van het corticosteroïd dat wordt toegepast
 • het huidgebied dat behandeld wordt (gezicht, plooien etc)
 • de leeftijd van de patient
Vraag daarom altijd aan uw arts hoe het smeerschema in uw specifieke situatie is. Uw arts kan zo nodig ook de bovenstaande tabel nader toelichten of aanpassen.
huidG
erelateerde onderwerpen

Literatuur


   door Redactie Huidinfo                    
copyright
disclaimer