Waterpokken en zwangerschap

           
index


een informatiefolder van de dermatoloog






huidziekten A-Z
extra foto's

Wat is het?
Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte. Deze gaat gepaard met blaasjes op de huid en jeuk. Vrijwel alle kinderen in Nederland en België maken deze ziekte door en daarom hebben verreweg de meeste zwangeren (ca. 93%) antistoffen tegen het varicella zoster virus. Voor hen heeft een hernieuwd contact met het virus geen gevolgen. 

Wat kunnen de gevolgen van een 1e infectie tijdens de zwangerschap zijn?

  • Voor de zwangere zelf: net als alle volwassenen die waterpokken krijgen zijn zwangeren veel zieker van de infectie dan jonge kinderen die de infectie doormaken. Daarnaast lijken zwangeren een verhoogd risico te lopen op longontsteking als gevolg van de virus infectie.
  • Voor het ongeboren kind: Wanneer de zwangere waterpokken krijgt is er een kans van 8-12% dat er ook en infectie in de baarmoeder ontstaat. Wanneer deze infectie plaats vindt tussen de 13e en 20e week van de zwangerschap bestaat er een risico op het congenitaal varicella syndroom. Bij dit syndroom kunnen bij de ongeboren baby afwijkingen aan de armen en benen ontstaan alsmede afwijkingen aan de ogen, huid en het zenuwstelsel. Dit syndroom wordt bij 2% van de baby's van zwangeren met aangetoonde waterpokken in deze periode van de zwangerschap gezien.
  • Voor het pasgeboren kind: wanneer de moeder in de periode rond de bevalling een 1e waterpokkeninfectie heeft loopt de baby een groot risico op een ernstig gecompliceerde infectie waarbij ondermeer hersenvliesontsteking en longontsteking kunnen optreden. Te vroeg geboren kinderen en kinderen met een laag geboortegewicht lijken ook nog een extra verhoogd risico op complicaties te hebben.

detail van een
                                    waterpokken-blaasje

Zwangerschap en contact met waterpokken.
Wanneer een zwangere die nooit waterpokken heeft gehad (of daar niet zeker van is) contact heeft gehad met iemand met waterpokken is het belangrijk dat zo snel mogelijk aan de huisarts te melden. Het Nederlandse RIVM heeft richtlijnen hierover.

Wat is reële blootstelling?
- gezinslid met een actieve varicella zoster infectie
- gezichtscontact met een persoon met actieve varicella zoster infectie (> 5 minuten, < 2 meter afstand)
- > 1 uur in dezelfde ruimte verblijven met een patiënt met een varicella zoster infectie

Reële blootstelling van een zwangere die (waarschijnlijk) nooit waterpokken heeft gehad
- er wordt direct bloedonderzoek gedaan of de zwangere tóch antistoffen (VZV-IgG) tegen het virus heeft en dus beschermd is.
- wanneer deze antistoffen er niet zijn krijgt de zwangere varicella zoster immuunglobuline toegediend (VZIG).

Aanbevelingen

  • Wanneer u zwanger bent en contact heeft gehad met iemand met waterpokken en u bent nooit eerder met het varicella zoster virus in contact geweest (of u bent er niet zeker van), neem dan contact op met de huisarts.
  • Wanneer er al sprake is van een actieve infectie tijdens de zwangerschap (of rond de bevalling) neem dan ook contact op met de huisarts.
  • Wanneer de infectie plaatsvindt tussen de 13e en 20e zwangerschapsweek (en er dus een risico bestaat op het congenitaal varicella syndroom) kan eventueel tussen de 20e en 22e week een echo worden afgesproken om afwijkingen aan armen en benen vast te stellen.
  • kijk voor meer aanbevelingen omtrent zwangerschap en waterpokken op de website van het RIVM.

 






  





  Gerelateerde onderwerpen Richtlijnen LCI/RIVM











Colofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer