Wijnvlek
 
index             index

een informatiefolder van de dermatoloogSynoniem: Naevus flammaeus Wat is het?
Wijnvlekken zijn de uiting van een niet-erfelijke lokale ontwikkelingsstoornis van de huid, waarbij er een toename is van de hoeveelheid bloedvaatjes in de huid. Zij kunnen op alle delen van de huid aanwezig zijn, doch het gezicht is het meest frequent aangedaan.
Wijnvlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Het komt bij ongeveer 2 op de 1000 pasgeborenen voor.

Hoe ziet het eruit?
Bij de geboorte zijn wijnvlekken licht- tot donkerrode rode vlekken, op gelijk niveau met de normale huid. De grootte kan varieren van enkele millimeters tot een heel been. Op latere leeftijd kan het oppervlak onregelmatig worden en een paarse kleur krijgen.
In tegenstelling tot haemangiomen hebben wijnvlekken niet de neiging spontaan te verdwijnen.

wijnvlek

Hoe wordt het behandeld?
Vroeger kon enkel camouflage uitkomst bieden om de cosmetische bezwaren van wijnvlekken tegen te gaan. Sinds een aantal jaar bestaat echter de mogelijkheid om wijnvlekken met laser te behandelen.

Lasertherapie
Bij lasertherapie wordt met licht van een zeer zuivere golflengte gewerkt. De laserstralenaat dwars door de huid heen, zonder deze noemenswaardig te beschadigen. Vervolgens treft de laser de bloedvaatjes van de wijnvlek. De energie van de laser wordt selectief door het bloed opgenomen hetgeen leidt tot een zeer korte sterke verhitting. Bij deze verhitting wordt de wand van de kleine bloedvaatjes beschadigd, waarna ze door het lichaam worden opgeruimd.
De resultaten zijn meestal bijzonder goed.
Er zijn verschillende typen laser die gebruikt kunnen worden voor behandeling van wijnvlekken. Voorbeelden zijn de argon laser en de pulsed dye laser.
 
Wordt laserbehandeling vergoed?

Over het algemeen wordt de laserbehandeling van wijnvlekken door de ziektekostenverzekeraars vergoed.

Zeldzame vormen van wijnvlekken
Wijnvlekken kunnen een onderdeel zijn van bepaalde syndromen, zoals het Sturge-Weber syndroom. Dit betreft een syndroom waarbij behalve een wijnvlek in de huid van het gelaat er ook neurologische afwijkingen kunnen bestaan. Er is risico op het Sturge-Weber syndroom wanneer de wijnvlek is gelocaliseerd rond de ogen en op het voorhoofd.


  
 
Gerelateerde onderwerpen


          copyright  


disclaimer en copyright